A KATA szerinti adózás szabályainak változásai 2018. január 1-jétől

Forrás: NAV

1. Az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2017. évi LXXVII. törvény (a továbbiakban: Módtv.) 2018. január 1-jétől bővíti azon körülmények körét, amelyeknek az adott hónap egészében történő fennállása esetén kisadózóként bejelentett magánszemély nem minősül főállású kisadózónak.

Az új szabály szerint nem tekinthető főállásúnak a kisadózó, ha a tárgyhónap egészében a nemzeti köznevelésről szóló törvény, valamint a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerinti közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben, az Európai Gazdasági Térség tagállamában vagy Svájcban közép- vagy felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében folytat tanulmányokat, vagy az előzőekben nem említett államokban folytat ez előbbieknek megfelelő tanulmányokat.

Ez a módosítás érinti a fenti tanulmányokat folytató kisadózó magánszemélyek biztosítotti jogállását, hiszen nem főállású kisadózóként nem minősülnek biztosítottnak.

Ezt a kisadózói jogállást érintő változást be kell jelenteni az adóhatósághoz annak érdekében, hogy a kisadózó vállalkozás adószámláján a főállásúnak nem minősülő kisadózó után havi 25 ezer forint tételes adó kerüljön előírásra. A bejelentést a már működő kisadózó vállalkozások a ’T101, ’T101E, ’T201, ’T201T nyomtatványon tehetik meg az állami adó- és vámhatóság felé.

2. A szociális hozzájárulási adó csökkentéséről és a kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2017. évi CLVI. törvény (a továbbiakban: Szocho mód. tv.) 2018. január 1-jétől 22 százalékról 19,5 százalékra csökkenti a szociális hozzájárulási adó és a 22 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás adókulcsát.

Ezzel összefüggésben 2018. január 1-jétől emelkedik a főállású kisadózók havi ellátási alapjának összegeis. Ez azt jelenti, hogy a főállású kisadózók havi ellátási alapja 94 400 forint lesz, magasabb összegű tételes adó fizetése esetén pedig havonta 158 400 forint képezi az ellátások számításának alapját.

3. A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (a továbbiakban: Katv.) módosításáról szóló 2017 évi CLVII. törvény 2018. január 1-jétől egy újabb adózói kör, az ügyvédi irodák részére ad lehetőséget a kisadózó vállalkozások tételes adója (a továbbiakban: kata) szerinti adóalanyiság választására.

Az ezzel kapcsolatos részletes szabályokat külön tájékoztató tartalmazza.

Tetszett? Küld el másnak is!
 • Print
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • PDF
 • RSS
Kategória: Blog, Egyéni vállalkozás, KATA adózás | A közvetlen link.

2 hozzászólás a(z) A KATA szerinti adózás szabályainak változásai 2018. január 1-jétől bejegyzéshez

 1. Kanyóné Mándi Mária szerint:

  Üdvözlöm!
  Kérem szíves válaszát arra, hogy ha munkatársaim okt. 1.napjával egyéni vállalkozást indítanak, milyen fizetési kötelezettségük lesz, KATA választása esetén? Egyikük nappali tagozatos egyetemi hallgató, másikuk is nappalis, de éppen passzív féléves.
  Mi van, ha nem választják a KATA-t? (Személyi bankárok vagyunk, alanyi mentes tev.)

  Köszönöm!
  Mária 70-330-5997

  • Botosné Brigitta szerint:

   Kedves Mária,
   Főállású vagy másodállású vállalkozók lesznek, jogállásuktól függően. A fizetendő KATA adó 50.000,- (75.000,-) vagy 25.000,- Ft lehet. Ha nem KATA-s a főállású vállalkozó, akkor az SZJA hatálya alatt lesz kötelező adófizetése a gar. bérminimum alapján.

   Személyes tanácsadással, több információ ismeretében tudok pontos válaszokat adni.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük