Adófolyószámla egyenlege

nyilakMagánszemélyek és vállalkozások is rendelkeznek adófolyószámlával, amelyet a NAV oldalán az ügyfélkapun keresztül érhetnek el. Az adófolyószámlán mind a magánszemélyek, mind a vállalkozások láthatják a különböző adónemekre történt előírásokat. Ezek az előírások a beküldött bevallások alapján kerülnek könyvelésre. Így magánszemélyek esetében általában az éves SZJA adóbevallás alapján kerül az SZJA nevére tétel.

Milyen tételek lehetnek még? Illetékfizetési kötelezettség, egészségügyi hozzájárulás, késedelmi pótlék stb. Késedelmi pótlék akkor keletkezik, amikor a fizetendő adót később fizetik meg, mint a fizetési határidő. Minden adónemnek megvan a fizetési határideje, amelyet érdemes betartani, mivel 1 nap késésre is már késedelmi pótlékot számítanak fel.

Vállalkozások esetében ÁFA, levont SZJA, levont egészségügyi- és munkaerőpiaci járulék, levont nyugdíjjárulék, SZOCHO stb. adóegyenlegét láthatjuk. 

Ha nem ismerjük adófolyószámlánkat, nem tudjuk, hogy esetleg van-e valamilyen tartozásunk, így egy idő után csak az inkasszó tényét látjuk majd bankszámlánkon. Inkasszó esetén egyszerre mindegyik bankszámlát megterhelik, amellyel az ügyfél rendelkezik, így biztosítva az adó összegének beérkezését az államháztartásba.

Amennyiben az adófolyószámlán többlet mutatkozik, kérhető annak átvezetése másik adónemre, ahol tartozás van vagy a kiutalása saját bankszámlánkra. Ilyen lehet pl. egy ÁFA visszaigénylés, amely esetében már a bevallás beküldésekor is kérhető az átvezetés illetve a kiutalás. Többlet kiutalása előtt az adóhatóság mindig megvizsgálja, hogy van-e az adózónak valamilyen tartozása. Erre a tartozásra átvezet a többletből, majd a maradékot utalja ki az adózó bankszámlájára.

Tetszett? Küld el másnak is!
  • Print
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • PDF
  • RSS
Kategória: adófolyószámla, Adózási ismeretek, Egyéni vállalkozás, Egyszeres könyvelés, Könyvelés, Könyvelői gyakorlat | A közvetlen link.

2 hozzászólás a(z) Adófolyószámla egyenlege bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük