Adójóváírás, családi kedvezmény

Adójóváírásra valamint családi kedvezmény igénybevételére jogosultak esetében fontos odafigyelni néhány dologra, mert lassan itt az év vége és január végén fontos tisztában lenni a lehetőségekkel.

 

ADÓJÓVÁÍRÁS

Kinek jár?

Adójóváírásra a bérjövedelemmel rendelkezők jogosultak, vagyis

 • alkalmazottak,
 • adóköteles társadalombiztosítási ellátásban részesülők (táppénz, GYED, TGYÁS),
 • a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény alapján folyósított álláskeresési járadék, álláskeresési segély, stb.

Adójóváírás összegének meghatározása

Az adójóváírás az összevonás alá eső jövedelmek után fizetendő adót csökkenti, vagyis először kiszámítják a fizetendő SZJA-t, majd a fizetendő adó és az adójóváírás különbözetét kell csak adóként befizetni (ezt vonják le a bruttó bérből).

Az adójóváírás összege a bér bruttósított összegének (127 százalékának) 16 százaléka, de legfeljebb jogosultsági hónaponként 12.100,- Ft. Az adójóváírást teljes egészében akkor veheted igénybe, ha az éves összes jövedelmed nem haladja meg a 2.750.000,- Ft-ot. Ha eléri ezt az összeget, akkor attól fogva fokozatosan csökkenő összegben veheted igénybe, amíg az éves összes jövedelmed az adóévben nem haladja meg az évi 3.960.000,- Ft-ot. A felső határ elérése után már nem veheted igénybe az adójóváírást.

Adójóváírás igénylése nyilatkozattal

Az adójóváírást minden év elején nyilatkozat kitöltésével kérheted. Ha év közben változás áll be anyagi helyzetedben (lesz máshonnan is jövedelmed, bevételed), akkor módosítani kell a nyilatkozatodat, mert ennek függvényében már kevesebb adójóváírást vesznek figyelembe vagy nem kéred az adójóváírást. Ez azért is fontos, mert ha a jövedelmeddel átléped az alsó határértéket és tovább igényled a teljes adójóváírást, akkor a személyi jövedelemadó bevallásodban fizetendő adó fog keletkezni.

Amennyiben év elején nem igényled az adójóváírást, de jogosult lennél rá, akkor ezt a személyi jövedelemadó bevallásodban fel tudod tüntetni és ekkor az adóhatóság fogja kifizetni Neked a különbözetet, amit nem vettél igénybe év közben.

 

CSALÁDI KEDVEZMÉNY

Kinek jár?

A családi kedvezmény érvényesítésére az a magánszemély jogosult,

 • aki jogosult a családi pótlékra (ez független attól, hogy neki folyósítják-e a családi pótlékot vagy pedig a közös háztartásban élő másik szülőnek);
 • várandós nő és vele közös háztartásban élő házastársa;
 • családi pótlékra saját jogán jogosult gyermek és a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély esetében ez a magánszemély vagy az a magánszemély jogosult, akit vele közös háztartásban élő magánszemélyek közül közös döntéssel kiválasztottak.

A kedvezmény fontos tényezője

A családi adókedvezmény fontos tényezője, hogy a házastársak, élettársak egymás között – az összeg vagy a kedvezményezett eltartottak megosztásával – megoszthatják. Az élettársak esetében csak a közös háztartásban nevelt közös gyermekre tekintettel jogosultak. Ha ugyanazon kedvezményezett eltartott után több magánszemély jogosult, illetve ha a magánszemélyek (szülők) megosztják a családi kedvezményt, akkor a jogosultaknak a nyilatkozatot közösen kell megtenniük.

A családi adókedvezmény megosztásáról év végén újra eldönthetik a jogosultak, hogy ki veszi figyelembe, hogyan osszák meg egymás között, függetlenül attól, hogy év elején milyen megosztásban kérték az adóelőleg megállapításánál.

Családi kedvezmény összege

A családi kedvezmény az adóalap-kiegészítéssel növelt, összevont adóalapot csökkenti a feltételek fennállása esetén. Ez azt jelenti, hogy a kedvezmény az adóévi összes jövedelem összegét csökkenti, majd ez után számítják ki a fizetendő SZJA-t. Így csökken a fizetendő adóelőleg összege is.

A családi kedvezmény összege függ az eltartottak lélekszámától. Kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként egy és kettő eltartott esetén 62.500,- Ft, három vagy annál több eltartott esetén 206.250,- Ft.

Kedvezményezett eltartott:

 • akire tekintettel belföldön családi pótlékot vagy bármely EGT-állam hasonló jogszabálya alapján családi pótlékot, más hasonló ellátást folyósítanak;
 • a rokkantsági járadékban részesülő személy;
 • aki a családi pótlékot saját jogán kapja;
 • a magzat ( a fogantatás 91. napjától a világra jöttéig).

Eltartottnak minősül az a tanuló, hallgató is a kedvezményezett eltartottakon túl, aki már nem jogosult családi pótlékra, mindaddig, ameddig őt is figyelembe veszik a testvérei után járó családi pótlék összegének megállapításánál.

Ha például egy családban a 13 és 15 éves testvéreknek (kedvezményezett eltartottak) van olyan testvérük, aki elmúlt 18 éves, de felsőoktatási intézményben első akkreditált felsőfokú iskolai rendszerű szakképzésben, első egyetemi vagy főiskolai szintű képzésben részt vevő hallgató és nincs rendszeres jövedelme (eltartott), akkor a családban az eltartottak száma három. Ekkor havonta a kedvezményezett eltartottak után fejenként 206.250,- Ft adóalapot csökkentő családi kedvezmény vehető igénybe.

 

Tetszett? Küld el másnak is!
 • Print
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • PDF
 • RSS
Kategória: Blog, Egyéni vállalkozás, Irodai ügyintézés | A közvetlen link.

28 hozzászólás a(z) Adójóváírás, családi kedvezmény bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük