Adószámos magánszemély számfejtése

kerdojel

Általában bérbeadás esetén hallunk adószámos magánszemélyről, mivel korábban szükség volt az adószámra a lakás, műhely stb. bérbeadásához. Ma már nem szükséges az adószám. A bérbeadó kétféle módon adózik, attól függően, hogy magánszemély vagy vállalkozás veszi bérbe pl. a lakást.

1. Magánszemély bérlő esetében a bérbeadónak magának kell megfizetnie az adót a bevétel és az elszámolt költségek után.

2. Amennyiben vállalkozás veszi bérbe a lakást, akkor a vállalkozás a kapott számla vagy bérleti szerződés szerinti összeg alapján csak a nettó összeget fizeti ki a bérbeadónak és a levont SZJA-t járulék bevallásban bevallja és befizeti. Ez hasonlóan működik a munkabér elszámolásához.

A bevétellel szemben a bérbeadó költséget számolhat el, mivel ez önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül. Erre kétféle módja van: 10 % költségátalány vagy számlák alapján történő költség elszámolás. A kifizetés előtt nyilatkoznia kell a bérlő felé, hogy kéri-e a 10 %-os költséghányad figyelembe vételét.

A számfejtést csak szakember végezheti (mérlegképes könyvelő vagy bérszámfejtő végzettséggel)

A számfejtésre készült a Kincskereső Könyvelők Klubja 2015. júniusi oktató anyagai között egy gyakorlati példa, amelyben a számítás menetét és a járulék bevallás kitöltését is megismerheted videós magyarázat segítségével.

Tetszett? Küld el másnak is!
  • Print
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • PDF
  • RSS
Kategória: adószámos magánszemély, Bér ügyintéző, bérbeadás számfejtése, Bérszámfejtés, Blog, Egyéni vállalkozás, Könyvelés, Könyvelői gyakorlat, TB ügyintéző | A közvetlen link.

2 hozzászólás a(z) Adószámos magánszemély számfejtése bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük