Az üzletpolitikai céllal adott adómentes juttatások

Forrás: NAV

128546-simple-red-square-icon-business-computer-laptop2A magánszemély adómentes bevételének minősül a kifizető által üzletpolitikai céllal adott juttatás. Ilyen juttatásról csak abban az esetben beszélhetünk, ha a kifizető a juttatást nem vetélkedő, verseny, vagy a szerencsejátékok szervezéséről szóló törvény hatálya alá tartozó sorsolásos játék eredményeként nyújtja, ezen esetekben ugyanis a nyereményből származó jövedelem utáni adózási szabályokat kell alkalmazni.

Az üzletpolitikai céllal adott juttatás adómentessége a fentebb leírtakon túl, az alábbi feltételek együttes megléte esetén állapítható meg:

· a juttatás üzletpolitikai célt szolgál, vagyis a juttatást nyújtó kifizetőnek a célja saját forgalmának, eladásának a növelése;

· a juttatás vásárláshoz kötött, azaz a juttatás abban az esetben tekinthető adómentesnek, ha a magánszemély közvetlenül vagy közvetetten a juttatást nyújtó kifizetőtől vásárol terméket, ill. szolgáltatást;

·  a kifizető az adómentes juttatást a magánszemélyek széles körében nyilvánosan meghirdetett kampány keretében nyújtja;

· a juttatást a kifizető az Szja tv. által meghatározott formában – árengedményként, visszatérítésként, áru vagy szolgáltatás vásárlásához kapcsolódó más kedvezményként – nyújtja.

Ha a fenti feltételek valamelyike nem teljesül a juttatásra, és az nem minősül üzleti ajándéknak vagy a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény hatálya alá tartozó nyereménynek, a juttatás a kifizetőt terhelő adó mellett adható egyes meghatározott juttatásnak minősülhet, amely után az adó- és az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség a kifizetőt terheli.

Szintén adómentes a kifizető által üzleti forgalmának növelése érdekében valamely termék megismertetése céljából adott áruminta.

Az áruminta felfogható az áru csekély mennyiségeként, amelyből a minta jellege tulajdonságai stb. alapján az árura lehet következtetni.

Áruminta átadására a kifizető gazdasági tevékenységével kapcsolatosan, bevételének növelése érdekében az értékesítésre szánt termék ismertetése, kipróbálása céljából kerül sor. Az áruminta nem lehet tartós használatra rendelt dolog, mennyisége nem érheti el a kereskedelemben forgalmazott/forgalmazható legkisebb mennyiséget, a termék áruminta jellegét csomagolásán célszerű feltüntetni.

További információ a NAV Általános Tájékoztató Rendszerén (TCC), a 06-40/42-42-42 számon kérhető.

Tetszett? Küld el másnak is!
  • Print
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • PDF
  • RSS
Kategória: Adózási ismeretek, Bérszámfejtés, Blog, Egyéni vállalkozás, Könyvelés, Könyvelői gyakorlat | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük