Bankszámla, de milyen?

Alanyi mentesség meghatározása a bankszámla fajtájához

Egyéni vállalkozás indításakor fontos a bankszámla, mivel erről tudod majd átutalással teljesíteni a NAV (volt APEH) felé fizetendő SZJA, járulék és egyéb befizetéseidet. Legfőképpen persze azért, mert ha átutalásos számlákat fogsz kiállítani (online vállalkozás esetén ez igaz is, bár a postai csekkes fizetés esetén ez készpénznek minősül és a házipénztárban kell majd vezetned), akkor a vevőid/ügyfeleid a számládra fogják küldeni a pénzedet.

Abban az esetben, ha ÁFA alanyi mentes adózási módot választasz, amely kezdő egyéni vállalkozóként javasolt, akkor nem kötelező vállalkozói számlát nyitnod, hanem a lakossági bankszámla is megfelel. Lakossági bankszámla esetén csak a papír alapon kiküldött bankszámlakivonatot fogadja el a NAV a könyvelés alátámasztására. Amint bekerülsz az ÁFA körbe (vagyis eléred az éves szinten számított 5.000.000 Ft-os bevétel arányított összegét), akkor vállalkozási bankszámlát kell nyitnod.

 

 1. 1.      Példa  

Ha 2011. március 20-án indítottad el vállalkozásodat (vagyis megkaptad az igazolást) és meg szeretnéd nézni, hogy 2011. június 10-én átlépted-e ezt a határt, akkor a következőképpen tudod kiszámítani:

 Ki kell számolnod, hogy március 20. és június 10. között hány nap telt el.

 Ez így alakul: március: 12 nap, április: 30 nap, május: 31 nap, június: 10 nap. Ez összesen 83 nap.

 5.000.000,- Ft / 365 nap = 13.699,- Ft / nap

 

 Tehát az időarányos bevételednek 13.699 Ft/nap x 83 nap = 1.137.017 Ft alatt kell lennie, hogy alanyi mentes számlát állíthass ki.

 

Amint átléped az alanyi mentes határértéket (tehát attól a naptól kezdve) már csak ÁFÁ-s számlát állíthatsz ki.

Az alanyi mentesség lényege az, hogy nem kell ÁFA bevallást készítened, mert nem igényelhetsz vissza általános forgalmi adót, de nem is kell fizetned. Mindent bruttó összegben kell vezetned a könyvelésben.

Ha ÁFA körbe lépsz át, akkor már kötelező vállalkozói bankszámlát nyitnod az ÁFA fizetés miatt.

Induló vállalkozásként is választhatsz ÁFA kört, de ha még nem biztos a bevételed, akkor ez csak plusz adminisztrációval és bevallással jár.

Bankszámla típusai

  Bankszámlák és bankok között is sok a különbség. Ha már van lakossági bankszámlád, akkor célszerű lehet annál a banknál nyitni a vállalkozói bankszámládat is, mivel a bankon belül gyorsabb és olcsóbb szokott lenni az átutalás díja (főleg, ha a saját fizetésedet utalod át)

Bankszámla csomag választásakor fontos, hogy interneten keresztül szeretnél-e inkább utalni és ügyeket intézni (online vállalkozásnál ez a döntő), mert akkor ilyen számlacsomagot válasszál.

Fontos, hogy kérj a bankszámládhoz bankkártyát, mert a készpénzes vásárlást ezzel ki tudod váltani és nem kell a készpénzfelvételekért annyit fizetned.

Nézd meg a számlacsomag tartalmát is:

 • Mennyibe kerül havonta,
 • Van-e ingyenes készpénzfelvétel a számla díjában,
 • Van-e ingyenes átutalási tranzakció a számla díjában,
 • Mennyibe kerül a bankkártya kiváltása,
 • Mennyibe kerül a tranzakció (utalás) bankon belülre és kívülre,
 • Mennyibe kerül, ha papír alapon küldik ki a bankkivonatot havonta ill forgalomtól függően,
 • Van-e internet alapú ügyintézés a számlacsomagban,
 • választhatsz-e hitelesített elektronikus számlakivonatot,
 • Mennyibe kerül az elektronikus számlakivonat havonta és forgalomtól függően,
 • Milyen szolgáltatásokat adnak hozzá?

Érdemes szerintem egy vállalkozói bankszámla csomagot nyitni, mert a könyveléshez a lakossági bankszámládat (amíg használhatod) papír alapon kell kérned, amelyen más pénzmozgás is szerepel pl. fizetésed, rezsi átutalása, biztosítás díja stb.

Létezik olyan bank, amely bizonyos tevékenységeket végzőknek külön számlacsomagot ajánl illetve a kezdő vállalkozóknak kedvezményesebb szolgáltatási díjjal.

Egy alacsonyabb díjú elektronikus számlacsomag jó lehet, mert még elejével nincs olyan sok pénzmozgásod, így az alacsonyabb havidíj és a magasabb tranzakciós költségekkel is kevesebbe kerülhet, mint a magas havi díjjal rendelkezők. Amint megnő az utalásaid száma át tudsz váltani kedvezőbb tranzakciós költségű bankszámlacsomagra, de azért előtte számolj utána. Nézz meg 2 – 3 havi kivonatot, hogy mennyi volt így a költsége és mennyi lett volna a másik csomagban. Az aktuális díjakat le tudod tölteni a bankok honlapjáról vagy a bankfiókban megkapod.

Forgalom szerinti bankkivonatot igényelj majd akár papír alapon, akár elektronikusan, mert akkor könnyebben tudod vezetni a pénzügyi kimutatásaidat illetve a könyvelődnek is időben el tudod juttatni, hogy feldolgozza a könyvelésbe. A havi egyszeri záró számlák általában minden hónap 10-e után szoktak megérkezni postán és így még egyszer el kell menned a könyvelődhöz.

Ha papír alapú a bankkivonatod, akkor fénymásold le magadnak vagy szkenneld be, hogy Neked is meglegyen. Bármi történhet, de így Te is könnyebben ellenőrzöd a be- és kifizetéseket stb.

Tetszett? Küld el másnak is!
 • Print
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • PDF
 • RSS
Kategória: Blog, Egyéni vállalkozás, Pénzügyi ügyintézés | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük