BT és KFT alapítása

A vállalkozásokról szóló sorozat következő részében a Bt. és Kft. alapításának néhány fontos szempontját ismerheted meg, amelyek segíthetnek a kezdeti döntésedben, hogy merre is indulj tovább.

Betéti társaság

Vállalkozások tervezésekor a következő lehetőség a BT (betéti társaság) alapítása, amelyhez egy beltag és egy kültag szükséges minimum megalapításkor. A beltag itt is teljes vagyonával felel, míg a kültag csak a bevitt vagyon mértékéig.

Ez a vállalkozási forma már költségesebb, mivel alapításához ügyvéd szükséges, valamint itt már csak végzett könyvelő végezheti a könyvelést, mivel ezt a vállalkozást már a kettős könyvvitel szabályai szerint kell könyvelni és a számviteli törvény hatálya alá tartozik. Így állandó havi költséggel kell már számolnod akkor is, ha nincs bevételed. Szüneteltetésre nincs lehetőség és a megszüntetése is bonyolultabb az egyéni vállalkozáshoz képest.

Korlátolt Felelősségű Társaság

 A harmadik vállalkozási forma a Kft., amelyben a tulajdonosok már csak a bevitt vagyon mértékéig felelnek, de viszont itt is szükséges az ügyvéd segítsége alapításához. Itt már 500.000,- Ft alapító tőke is szükséges, amelyből egy részének rendelkezésre kell állnia induláskor. A vállalkozás könyvelését szintén kettős könyveléssel lehet vezetni, így csak végzett mérlegképes könyvelő végezheti a könyvelését. Itt is egy minimum állandó havi költséggel számolhatsz.

Előnye a BT-nek és Kft-nek, hogy alkalmazottként is bejelentheti magát a tulajdonos, így az alkalmazottaknak járó kedvezményekben részesülhet. (étkezési utalvány, SZÉP kártya stb.). Ezt az egyéni vállalkozó saját maga részére nem veheti igénybe csak az alkalmazottjainak adhatja.

Kezdő könyvelőként (regisztráció nélkül) is lehetőség van kettős könyvelést végezni, de csak ha a vállalkozás nettó árbevétele nem haladja meg éves szinten a 10.000.000,- Ft-ot.

A GYES illetve nappali tanulmányok melletti vállalkozás részleteiről olvashatsz a következő cikkben.

Szerinted melyik vállalkozási forma a népszerűbb és miért?

Tetszett? Küld el másnak is!
  • Print
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • PDF
  • RSS
Kategória: Blog, Könyvelés, Könyvelői gyakorlat, Vállalkozási lehetőségek, Vállalkozások indítása | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük