Egyéni vállalkozás adózási ismeretei

069594-blue-jelly-icon-alphanumeric-percent-signSZJA adózási mód

A személyi jövedelemadóról szóló törvény határozza meg, hogy egyéni vállalkozások esetében mely bevételek számítanak a vállalkozás bevételének és mely költségek számolhatók el törvényesen a vállalkozással kapcsolatban.

Egyéni vállalkozás esetében az adózási módok közül többek között választható a tételes költségelszámolás, az átalány adózás valamint a KATA.

A megfelelő adózási mód kiválasztásához meg kell vizsgálni a törvényi feltételeket. Így például a heti 36 órás munkaviszony melletti vállalkozó (másodállású) 2013-tól választhatja már az átalány adózást is, nemcsak a főállású egyéni vállalkozó.

Az adózási mód függ a vállalkozás tevékenységétől, valamint attól is, hogy milyen és mekkora értékű bevételek, valamint költségek, beszerzések várhatóak a vállalkozásban.

Tételes költségelszámolás

Tételes költségelszámolás esetén a vállalkozói bevételt kell csökkenteni a vállalkozás tevékenységével kapcsolatban felmerült és számlával igazolt költségekkel. Ez után határozható meg a jövedelem, amely után év végén meg kell még fizetni a szükséges adókat.

Tételes költségelszámolás esetén költségnek számítanak az alábbi alap tételek (teljesség igénye nélkül):

 • vállalkozás szákhelye, telephelye rezsije,
 • telefon, internet költség,
 • vállalkozási tevékenységgel összefüggő anyagköltségek,
 • helyi adók,
 • alkalmazott bére és járulékai,
 • üzleti célt szolgáló tárgyi eszközök beszerzési költsége stb.

Átalány adózás

Átalány adózást választhat az a vállalkozó, akinek az előző évben a vállalkozói bevétele nem haladta meg a 15.000.000,- Ft-ot. Ebben az esetben a vállalkozó bevételt kell alapul venni, majd a tevékenységnek megfelelő költséghányad levonása után kapható meg a jövedelem összege. A költséghányad mértéke függ a tevékenység fajtájától is.

A tételes valamint az átalány adózásról bővebben a NAV által megjelentetett információs füzetekben olvashatsz.

KATA adózási mód

KATA-t választhatja az egyéni vállalkozó is, de vannak bizonyos ÖTV valamint TEÁOR 2008 szerinti tevékenységek, amelyek esetében nem választható a KATA adózási mód. Korábbi cikkeinkben már részletesen írtunk erről az adózási módról, amelyeket itt elolvashatsz:

Kisvállalati adózásra bejelentkezés

  KATA megéri vagy sem?

ÁFA alanyiság

Vállalkozóként tevékenységedtől, illetve bevételedtől függően választhatsz, hogy ÁFA alany szeretnél-e lenni vagy alanyi mentességet választasz. Kezdő vállalkozóként, ha nincs szükséged nagy tárgyi beruházásokra és a tervezett bevételed nem éri el az évi 6.000.000,- Ft-ot, akkor célszerű alanyi mentességet kérni. Ebben az esetben nem kell ÁFÁ-t fizetned, de nem is igényelhetsz vissza, minden tételt bruttó összegben számolsz el könyvelésedben.

ÁFA kört, akkor célszerű választani, ha sok a beruházás, tárgyi eszköz, valamint nagyobb összegű számláid lesznek rendszeresen.

Tetszett? Küld el másnak is!
 • Print
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • PDF
 • RSS
A bejegyzés kategóriája: Adózási ismeretek, Blog, Egyéni vállalkozás, Egyszeres könyvelés, Könyvelés, Könyvelői gyakorlat, Vállalkozások indítása
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

41 hozzászólás a(z) Egyéni vállalkozás adózási ismeretei bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük