Egyéni vállalkozás szüneteltetése

szek
Egyéni vállalkozóknak a gazdasági társaságokkal ellentétben lehetőségük van vállalkozói tevékenységük szüneteltetésére. Ez az időszka minimum 1 hónap, maximum 5 év lehet.

A vállalkozás szüneteltetését az Okmányirodáknak megküldött elektronikus űrlapon lehet bejelenteni. Az elektronikus űrlapot változás bejelentőként kell beküldenie a saját Ügyfélkapuján keresztül. A szünetelés akkor kezdődik, amikor megérkezett az Ügyfélkapus tárhelyére az igazolás a szüneteltetés kezdő dátumának feltüntetésével.

Év közben kezdődő szüneteltetés esetén az éves adóbevallást február 25-ig kell beküldeni, míg ha egész évben szünetelt a vállalkozás, akkor május 20-ig.

Szünetelés időtartama alatt vállalkozási tevékenységet nem végezhet, de a szünetelés előtti időszakban keletkezett fizetési kötelezettségeinek eleget kell tennie.

A szünetelés kezdő napjától az addig végzett egyéni vállalkozói tevékenységre tekintettel a szünetelés megkezdésének adóévéről szóló adóbevallás  benyújtás

  •  befolyt ellenérték (bevétel) a szünetelés megkezdése adóévében megszerzett  vállalkozói bevételnek,
  • igazoltan felmerült kiadás a szünetelés megkezdése adóévében elszámolható vállalkozói költségnek

minősül, amelyet az egyéni vállalkozónak a szünetelés megkezdése évéről szóló
adóbevallásában kell figyelembe vennie.

A szünetelés ideje alatt nem kötelező az egyéni vállalkozói tevékenységre tekintettel megnyitott pénzforgalmi bankszámlát fenntartani (megszüntetheti).

A szünetelés megkezdését követően szükséges néhány dokumentum beküldése, amely a biztosítási és egyéb jogviszonyra vonatkozik.

Részletes gyakorlati példában mutatjuk be a vállalkozás szüneteltetésének bejelentését, majd a biztosítási jogviszonyra vonatkozó bejelentések, járulék bevallások elkészítésének menetét a Kincskereső Könyvelők Klubja 2015. augusztus és szeptember havi oktató anyagai között.

Tetszett? Küld el másnak is!
  • Print
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • PDF
  • RSS
Kategória: Blog, Egyéni vállalkozás, Egyéni vállalkozás szünetelése | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük