Egyéni vállalkozások adózása

007337-blue-jelly-icon-arrows-arrow-keyboardEgyéni vállalkozók tevékenységüktől vagy bevétel-költség arányuktól függően többféle adózási mód közül választhatnak.

I. SZJA adózás

Az általánosan elterjedt, legismertebb adózási mód a SZJA szerinti adózási mód, amely esetében a bevétellel szembe állítják a költséget és az eredmény után kell befizetni a vállalkozói SZJA adót. Ebben az esetben főállású vállalkozóként legalább a minimálbér után kell speciális módon megfizetni az adót és járulékokat. Ez némelyik járulék esetében több mint 100 % alapot vesz figyelembe, amely után kell kiszámítani a fizetendő járulékot.

Másodállású vállalkozóként (heti 36 órát meghaladó munkaviszony esetén) viszont csak akkor kell havonta járulékot fizetni, ha van vállalkozói kivét. Ebben az esetben is fizetendő a vállalkozói SZJA előleg negyedévente.

II. Átalányadózó

A második mód az átalányadózás, amely esetében a vállalkozó egy költségarányt vesz figyelembe költségei elszámolásához, majd ez után fizeti adóját és járulékait. Ez a költségarány általánosan 40 %, de tevékenységtől függően speciális esetekben ez több is lehet.  Kiegészítő tevékenységet végzők esetében ez az arány 25 %.

Az átalány adózás akkor jó választás, ha tevékenységünk esetében kevés költséget tudunk elszámolni.

III. KATA adózási mód

KATA adózási mód esetében is csak bevételt kell vezetni, de ebben az esetben egy meghatározott havi adón kívül mást nem kell fizetnie a vállalkozónak. Ez a lehetőség éves 6.000.000,- Ft bevételig alkalmazható, amelyet év közbeni kezdés esetén arányosítani kell. Főállású vállalkozóként havi 50.000,- Ft, másodállású vállalkozóként havi 25.000,- Ft fizetendő adó keletkezik. Itt érdemes figyelembe venni, hogy kisebb összeg után jár szükség esetén táppénz valamint éves szinten a nyugdíj esetében 2 hónappal rövidebb időszakra jogosít majd.

Alanyi mentes és ÁFÁ-s adózási mód is választható ÁFA tekintetében. Ennek az éves 6.000.000,- Ft-os bevétel határ szab választási lehetőséget valamint a tevékenységi kör. Amennyiben ÁFÁ-s a vállalkozó, akkor folyamatosan vezetnie kell költségeit is, mivel ez alapján tudja csak visszaigényelni az ÁFÁ-t.

Átalányadózó egyéni vállalkozó könyvelésére gyakorlati példát a Kincskereső Könyvelő Klubban találsz.

Tetszett? Küld el másnak is!
  • Print
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • PDF
  • RSS
Kategória: Adózási ismeretek, Blog, Egyéni vállalkozás, Egyszeres könyvelés, Könyvelés, Könyvelői gyakorlat | A közvetlen link.

3 hozzászólás a(z) Egyéni vállalkozások adózása bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük