Egyéni vállalkozók pénzmozgása

bum

Egyéni vállalkozók esetében ugyanúgy mint a gazdasági társaságoknál készpénzes, utalásos, csekkes, bankkártyás vagy egyéb fizetési módokat különböztetünk meg.

Alanyi mentes egyéni vállalkozó esetében nem kötelező a vállalkozási bankszámla, a saját magán bankszámláját is használhatja költségei kiegyenlítésére vagy a bevételek érkezésére.

ÁFA kör esetében már kötelező a vállalkozói bankszámla, így a pénzmozgások ezen keresztül történnek kiegyenlítés vagy beérkezés esetén.

A bankszámlához tartozó bankkártyával történő kifizetés is történi, akkor a számlához kapott banki tranzakciós igazoló lapot (“cetlit”) a számlához kell tűzni és ezzel együtt könyvelésre átadni.

Rószaszín vagy sárga csekkes fizetések esetén a csekk igazoló szelvényt kell a számlák mellé tűzni, mivel ezzel igazolja a pénzmozgást.

Adófolyószámlára történő utalás szintén pénzmozgást eredményez, de ha ez az utalás tévesen történt meg és egy másik adófolyószámlára kellett volna utalni, akkor átvezethető kérelemmel. Az átvezetés viszont már nem számít pénzmozgásnak, mivel csak az adófolyószámlák között történt meg.

Hogyan történjen mindezek könyvelése, ha van vállalkozói bankszámlája és ha nincs? Ezt jártuk körbe a Kincskereső Könyvelők Klubja 2015. októberi oktató anyagában, amely a “Készülj fel az adóbevallásodra” sorozat része egyben.

Tetszett? Küld el másnak is!
  • Print
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • PDF
  • RSS
Kategória: Blog, Egyéni vállalkozás, Egyszeres könyvelés, EV pénzmozgása, Könyvelés | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük