Egyszerűsített foglalkoztatás 2014.

info-jel

Egyszerűsített foglalkoztatás a 2010. évi LXXV. törvény (Efo. tv.) szerint létesíthető munkaviszony, mely jogszabályt az elmúlt években többször módosítottak. A foglalkoztatásra érvényben vannak a Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény rendelkezései is.

Egyszerűsített módon létesíthető munkaviszony egy munkáltatónál:

 • mezőgazdasági, továbbá turisztikai idénymunkára (évi max. 120 napra)
 • alkalmi munkára (évi max. 90 napra).

Filmipari statiszta esetében filmkészítésben részvétel esetén a tevékenységből származó bevétele nem haladja meg a napi nettó 12.000,- Ft-ot.

Statisztikai állandó létszám meghatározása

A munkáltatónak a tárgyév első, illetve hetedik hónapját megelőző hat havi átlagos statisztikai létszámát alapul véve kell meghatározni az egyszerűsített foglalkoztatás esetén az egy naptári napon legfeljebb foglalkoztatható munkavállalók létszámát.

Így az Mt. hatálya alá tartozó főállású személyt nem foglalkoztató munkáltató esetén 1 főt alkalmazhat naponta, 1 – 5 fő közötti munkavállaló foglalkoztatása esetén 2 főt alkalmazhat egyszerűsített foglalkoztatás keretében a statisztikai létszám alapul vételével. 6 – 20 fő között főállású alkalmazott esetén naponta 4 főt foglalkoztathat egyszerűsített szabályok alapján. 20-nál több munkavállaló foglalkoztatása esetén a munkavállalói létszám 20 %-át foglalkoztathatja naponta maximum alkalmi munkavállalókkal (idénymunka keretében).

Így naponta 1, 2, 4 vagy ennél több főt alkalmazhatunk. Ez a létszám foglalkoztatható naponta, amelyet a hónap naptári napjaival szorozva megkapjuk a havi foglalkoztatható létszámot.

Pl.  A cégnél 2 főt lehet foglalkoztatni naponta egyszerűsített foglalkoztatás keretében. Május hónapban összesen 31 nap x 2 fő = 62 főt, akiket egyenlőtlenül is foglalkoztathat. 

Figyelni kell közben arra, hogy heti 5 egymást követő nap után 1 nap szünetet kell tartani és ha a munkavállaló abban a hónapban elérte már a 15 munkanapot, akkor a továbbiakban is lehet foglalkoztatni, de akkor már nem az egyszerűsített közterhet fogja fizetni, hanem a többi járulékot is. 

Létszám vezetése

Célszerű vezetni egy táblázatot, hogy naponta mennyi főt alkalmaztunk, 1 hónapon belül ill. összesen valamint azt is, hogy 1 fő hány napot dolgozott nekünk a hónapban, nehogy átlépjük a keretünket.

Munkavállaló bér és járulék kifizetés vezetése

Névre szólóan vezessünk egy adatlapot, hogy melyik nap mennyi munkabérért dolgozott és mennyi közterhet fizettünk be a munkavállaló után. A hónap végével ezt az igazolást adjuk át a munkavállalónak, mert ez alapján tudja majd, hogy kell-e adóbevallást készítenie vagy sem. (mentesített keretösszeg elérése)

Jelenléti ív vezetése

Jelenléti ívet is vezettessünk a munkavállalóval, mert ez alapján tudjuk igazolni a munkaidő, pihenőidő betartását.

Munkavállaló bejelentése

A 14T1042E nyomtatvány kitöltésével tudjuk bejelenteni az egyszerűsített foglalkoztatás keretében foglalkoztatott munkavállalót elektronikus úton, telefonon illetve okostelefonon. A bevallást elektronikusan és papír alapon (1408 és 1408E nyomtatvány) lehet beküldeni. Mindegyik nyomtatvány a NAV (www.nav.gov.hu) oldaláról letölthető és az ÁNYK keretprogrammal kitölthető.

Bejelentés határideje, adatok módosítása

A munkavégzés megkezdése előtt köteles a munkáltató bejelenteni a munkavállalót.

A bejelentés visszavonására vagy módosításra:

 •  Az egyszerűsített foglalkoztatás bejelentését követő 2 órán belül vagy
 • Bejelentésben foglaltak szerint a foglalkoztatás a bejelentés napját követő napon kezdődött, vagy ha a bejelentés egy napnál hosszabb időtartami munkaviszonyra vonatkozott, a módosítás bejelentés napján délelőtt 8 óráig van lehetőség, ezt követően a munkáltató a közteher – fizetési kötelezettségének köteles eleget tenni.

Egyszerűsített foglalkoztatáshoz kapcsolódó közteherfizetés

A munkáltató által fizetendő közteher mértéke a munkaviszony minden naptári napjára munkavállalónként:

 • mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén 500,- Ft,
 • alkalmi munkavállaló esetén 1.000,- Ft,
 • filmipari statiszta alkalmi munkája esetén 3.000,- Ft.

 

Egyszerűsített foglalkoztatás keretében foglalkoztatható létszám megállapítására, bejelentésére valamint a bevallás elkészítésére gyakorlati példát és oktató videóban történő részletes bemutató a Kincskereső Könyvelők Klubja 2014. áprilisában megjelent anyagai között találsz.

Tetszett? Küld el másnak is!
 • Print
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • PDF
 • RSS
Kategória: Alkalmi munkavállalás, Blog, Egyéni vállalkozás, Egyszerűsített foglalkoztatás, Munka Törvénykönyve | A közvetlen link.

4 hozzászólás a(z) Egyszerűsített foglalkoztatás 2014. bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük