Első házasok kedvezménye 2015.

szivForrás: NAV

2015-től új adóalap-csökkentő kedvezmény lépett érvénybe, ezt a támogatást az első házasságukat kötők vehetik igénybe.

Az első házasok kedvezményét a 2014. december 31. után hazásságot kötő párok vehetik igénybe, ha legalább egyikük életében ez az első házasságkötés. A kedvezmény a házasság ideje alatt legfeljebb 24 hónapon keresztül vehető igénybe. Ezáltal az adóalap havonta 31 250 forinttal csökkenthető, ami havonta 5 000 forinttal kevesebb fizetendő adót jelent. Első jogosultsági hónapnak a házasságkötést követő hónapot kell tekinteni.

A 24 hónapos jogosultsági idő megszakad, ha a házasság felbomlik, vagy, ha a magánszemély magzatra vagy gyermekre, illetve gyermek örökbefogadására (ide nem értve a nevelt gyermeket) tekintettel családi kedvezményre jogosulttá válik.

A kedvezmény igénybevételének nem akadálya, ha a házasság megkötésekor bármelyik házastárs már jogosult családi kedvezményre. E kedvezmény a családi kedvezményt megelőző sorrendben érvényesíthető mindaddig, amíg a házastársak nem válnak jogosulttá új családi kedvezményre.

A házastársak a kedvezményt – döntésük szerint – az összeg megosztásával közösen érvényesíthetik (megosztásnak minősül az is, ha kizárólag az egyikük veszi igénybe). Az igénybevétel feltétele – hasonlóan a családi kedvezmény érvényesítéséhez – az, hogy a házastársak közösen töltsék ki az adóbevallásban, munkáltatói adómegállapításban az egymás adóazonosító jelét és a kedvezmény felosztására vonatkozó döntést tartalmazó nyilatkozatot.

A www.nav.gov.hu honlapról letölthető az első házasok kedvezményének érvényesítéséhez szükséges adóelőleg-nyilatkozat és annak kitöltési útmutatója, melyben további információ található a kedvezménnyel kapcsolatban.

Tetszett? Küld el másnak is!
  • Print
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • PDF
  • RSS
Kategória: Adókedvezmény, Adózási ismeretek, Blog, SZJA bevallás | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük