EV év végi teendői

104838-3d-glossy-orange-orb-icon-alphanumeric-exclamation-point-psEgyéni vállalkozások esetében, de más vállalkozási formáknál is leltározást valamint a készletek értékét szükséges meghatározni december 31-ei fordulónappal. Leltározás előtt érdemes megnézni az eszközöket, hogy ami már nem működik stb. azt először le kell selejtezni, majd ez után elvégezni a leltározást, mert a felesleg kikerül a nyilvántartásból. A selejtezésről az SZJA törvény 5. számú mellékletének III. pontja rendelkezik. Ez alapján a tárgyi eszközök, a nem anyagi javak és az 50.000,- Ft beszerzési értéket meghaladó készlet selejtezéséről jegyzőkönyvet kell készíteni, amelyben le kell írni a selejtezés okát. A selejtezés azért is fontos, mert a leltárban nem lehet a selejtezett eszközöket szerepeltetni.

Azért is célszerű ezt elvégezni, mert ha vannak olyan eszközök, amelyeket semmire sem használnak csak a helyet foglalják valamint a forgótőkét gátolják, akkor érdemes lehet eladni. Ezzel egy kis bevételhez jut, amit a szükséges eszközökre lehet fordítani.

A készletek pontos meghatározása szintén fontos, mivel a záró készlet lesz majd a következő évi nyitó készlet is, valamint a készletállomány növekedése/csökkenése részben megmutatja az egyéni vállalkozás vagyonát is.

Amennyiben az egyéni vállalkozás áttér más adózási módra, akkor is szükséges a készlet meghatározása.

Meggondolandó esetleges beruházás meglépése, amelyet egyébként is tervez pl. januárra. Célszerű lehet most beruházni, mivel ezzel csökkenti az adóalapot és a megszerzett jövedelemmel egy időben kerül be a könyvelésbe.

Tetszett? Küld el másnak is!
  • Print
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • PDF
  • RSS
Kategória: Adózási ismeretek, Blog, Egyéni vállalkozás, Egyszeres könyvelés, EV év végi teendők, készlet zárás, Könyvelés, leltár készítés | A közvetlen link.

3 hozzászólás a(z) EV év végi teendői bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük