EV havi járulékbevallásai 2017-ben

Egyéni vállalkozó SZJA adózás esetén köteles minden hónapban járulékbevallást beküldeni vállalkozói kivétjéről valamint a szakképzési hozzájárulási kötelezettségéről.

Főállású egyéni vállalkozóként a minimálbér vagy garantáltbérminimum alapján kötelezően fizetendő egészségbiztosítási- és munkaerőpiaci járulék valamint nyugdíjjárulék fizetési kötelezettsége van.

2017-ben a minimálbér összege 127.500,- Ft, a garantált bérminimum összege 161.000,-Ft.

Főállású egyéni vállalkozóként a havi járulékalapot képező jövedelem, de legalább a fent említett és kiemelt minimumok után 10 % nyugdíjjárulékot kell fizetnie.

Egészségbiztosítási (7%) és munkaerőpiaci (1,5%) járulékok alapja a havi járulékalapot képező jövedelem, de legalább a fent említett minimumok 150 %-a.

A havi vállalkozói kivétből 15 % SZJA adót is le kell vonni, hogy megkapja a vállalkozó a nettó kivétjét vagyis a “fizetését”.

A havi vállalkozói kivét után 22 % SZOCHO adót kell fizetni, amelynek alapja az adóelőleg-számításnál (SZJA alap) figyelembe vett jövedelem, de legalább a fent említett minimumok 112,5 %-a.

A havi vállalkozói kivétről az aktuális naptári hónapot követő hónap 12-éig kell a járulékbevallást beküldeni és az adót befizetni. Ez a nyomtatvány a 1758-as bevallás.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A szakképzési hozzájárulásról szintén havonta kell információt szolgáltatni, amely esetében, ha nincs milyen adatot szolgáltatni kiváltható másik nyomtatvány kitöltésével, így nem szükséges havonta beküldeni. Alap esetben a 1708-as járulékbevallási nyomtatvány szolgál erre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A nyomtatványok kitöltésére gyakorlati példát a Kincskereső Könyvelők Klubja 2017. februári oktató anyagai között találsz.

Tetszett? Küld el másnak is!
  • Print
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • PDF
  • RSS
Kategória: Adózási ismeretek, Bérszámfejtés, Blog, Egyéni vállalkozás, egyéni vállalkozó bevallási határidő, Minimálbér | A közvetlen link.

2 hozzászólás a(z) EV havi járulékbevallásai 2017-ben bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük