EV SZJA bevallás 2015.

kezA 2016. február 25-ig az egyéni vállalkozók és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyek, ez utóbbiakon belül a mezőgazdasági őstermelők kötelesek a 2015. évi jövedelemadatokról számot adni az arra rendszeresített bevallásban. A leírtakban néhány fontos információt adunk meg, a bevallás kitöltési útmutatójának használata elengedhetetlen a bevallás pontos elkészÍtéshez.

Bevallási határidők

A tevékenységét folyamatosan végző egyéni vállalkozó – az adóévet követően – február 25-ig köteles benyújtani a bevallását függetlenül a választott adózási módjától. Így megállapíthatja jövedelmét a személyi jövedelemadó, a kisadózó vállalkozások tételes adója, vagy az egyszerűsített vállalkozói adó rendelkezése alapján.

A személyi jövedelemadó törvény hatálya alá tartozók a 1553-as, az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá tartozók a 1543-as bevallást, a kisadózók tételes adóját választók a 15KATA nyomtatványt kötelesek 2016. február 25-ig benyújtani.

Aki a tevékenységét évközben megszűntette és a személyi jövedelemadó törvény hatálya alá tartozik, annak 2016. május 20-ig kell a 1553-as bevallását benyújtania. Ez a határidő vonatkozik az áfa fizetésére nem kötelezett őstermelőre is.

Bevallás benyújtására kötelezettek köre

A személyi jövedelemadó törvény hatálya alá tartozó egyéni vállalkozónak a 1553-as bevallás 13-as lapjait kell kitöltenie a jövedelemszámítás során. E lapokat kell kitöltenie annak az adózónak is, aki az eva, kata hatálya alá tartozik, de korábban a személyi jövedelemadó törvény hatálya alatt olyan kedvezményt érvényesített, amely nem vált véglegessé (pl. kisvállalkozói kedvezmény, fejlesztési tartalék nem célszerinti felhasználása, kisvállalkozói adókedvezmény, foglalkoztatási kedvezmény)

A 1553-13-as lapokat annak az egyéni vállalkozónak is ki kell töltenie többek között

  • aki az egyéni vállalkozói tevékenységét megszüntette a 2015. évben,
  • aki egyéni vállalkozói tevékenységét szüneteltette a 2015.évben (kivéve, ha az adóév minden napján szüneteltette a tevékenységét és nem keletkezett adófizetési kötelezettsége kisvállalkozói kedvezménnyel, fejlesztési tartalékként nyilvántartott összeggel, foglalkoztatási kedvezménnyel, kisvállalkozói adókedvezmény visszafizetésével összefüggésben.
  • aki a 2015. évre az eva, kata szerinti adózást választotta,de évközben kikerült az eva, kata hatálya alól és emiatt vissza kellett térnie a személyi jövedelemadó törvény hatálya alá, az áttérés időpontjától,
  • aki az egyszerűsített vállalkozói adó (eva), kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) hatálya alá tartozik, vagy családi gazdálkodóként mezőgazdasági őstermelői tevékenységet folytat, de az evás, a katás időszak előtt kisvállalkozói kedvezményt, kisvállalkozások adókedvezményét, foglalkoztatási kedvezményt vett igénybe, illetve fejlesztési tartalék címén csökkentette bevételét és ezek az igénybe vett kedvezmények nem váltak véglegessé.

Egyéni vállalkozásból származó jövedelem megállapítása az Szja-tv. hatálya alatt

Bevételek és az azt növelő tételek

A bevételeket továbbra is a pénzforgalmi szemlélet alapján kell megállapítani. Amennyiben a 2015. évtől az általános forgalmi adó alany egyéni vállalkozó a bevételét olyan termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása ellenértékeként szerzi meg, amely esetében az általános forgalmi adó alapja külföldi pénznemben kifejezett, akkor a bevétel forintra történő átszámításához azt az árfolyamot kell alkalmaznia, amelyet az adott ügyletben az általános forgalmi adó alapjának forintra történő átszámításához alkalmazott. Amennyiben a kiadása olyan termék beszerzése, szolgáltatás igénybevétele érdekében merül fel, amely esetében az általános forgalmi adó fizetésére maga kötelezett, és amelynek alapja külföldi pénznemben kifejezett, akkor a kiadás forintra történő átszámításához is azt az árfolyamot kell alkalmaznia, amelyet az adott ügyletben az általános forgalmi adó alapjának forintra történő átszámításához alkalmazott.

Az SZJA törvényben meghatározottak szerint vannak bevételt növelő illetve csökkentő tételek, amelyek a különböző adózási módok közötti áttérésből adódhat.

 

 

Tetszett? Küld el másnak is!
  • Print
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • PDF
  • RSS
Kategória: Blog, Egyéni vállalkozás, SZJA bevallás | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük