Év végi teendők egyéni vállalkozásnál

kezjelEgyéni vállalkozások esetében több adózási mód választható, amelyek esetében különböző feladatokat kell ellátni az év végi zárás előtt. SZJA törvény szerinti adózási mód esetén a legtöbb teendő, de átalány és KATA adózási mód is ad feladatokat a vállalkozóknak és könyvelőjüknek.

Egyik fő feladat minden adózási módnál a leltározás valamint a készletek értékét szükséges meghatározni december 31-ei fordulónappal. Leltározás előtt érdemes megnézni az eszközöket, hogy ami már nem működik stb. azt először le kell selejtezni, majd ez után elvégezni a leltározást, mert a felesleg kikerül a nyilvántartásból. 

Fontos odafigyelni arra is, hogy ha év közben váltott a vállalkozó adózási módot vagy szünetelteti, megszünteti vállalkozását, akkor milyen szükséges feladatokat kell elvégezni a helyes adóbevallás elkészítéséhez.

Oda kell figyelni a kapott támogatás, fejlesztési tartalék valamint az év közben felmerült költségek elszámolásának módjára, értékére, amely minden adózási mód esetében másképp kerül figyelembe vételre.

Gyakorlati tanácsokat az év végi teendőkhöz a Kincskereső Könyvelők Klubja 2014. decemberi oktató anyagai között találsz.

Tetszett? Küld el másnak is!
  • Print
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • PDF
  • RSS
Kategória: Adózási ismeretek, Blog, Egyéni vállalkozás, Egyszeres könyvelés, EV év végi teendők, készlet zárás, Könyvelés | A közvetlen link.

2 hozzászólás a(z) Év végi teendők egyéni vállalkozásnál bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük