Ez évtől a családi kedvezmény járulékból is igénybe vehető

NAV adó Forrás: NAV

A személyi jövedelemadót érintő pozitív változás a családi kedvezmény kiterjesztése, a családi járulékkedvezmény bevezetése. Korábban az adóalapot csökkentő családi kedvezményt több gyermek esetén az alacsonyabb jövedelműek nem tudták kihasználni. 2014. január 1-jétől a családi járulékkedvezménynek köszönhetően a kedvezményt már nemcsak az adóból, hanem a járulékokból is érvényesíthetik a magánszemélyek.

A családi kedvezmény – a feltételek fennállása esetén – a magánszemély összevont adóalapját csökkenti. Amennyiben az adózó nyilatkozattal kéri a családi kedvezmény érvényesítését a munkáltatójától, a kedvezmény az adóelőleg alapját – és ezért a munkáltatójától származó adóévi jövedelmeiből fizetendő adóelőleg összegét is – csökkenti.

Nem változott az előző évhez képest a családi kedvezmény összege, amely kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként egy és kettő eltartott esetén 62.500 forint, három vagy annál több eltartott esetén 206.250 forint.

Ez a gyakorlatban egy vagy két gyermek esetén legfeljebb nettó 10.000, a harmadik gyermektől gyermekenként nettó 33.000 forint adómegtakarítást, azaz többletjövedelmet jelent.

 

Január 1-jétől a családi járulékkedvezményt azok tudják igénybe venni, akik a családi kedvezményt az összevont adóalapból nem, vagy nem teljesen tudják érvényesíteni, azaz bővül azon szülők köre, akik igénybe vehetik a gyermekek utáni kedvezményt.

A járulékkedvezményt a társadalombiztosítási szabályok alapján biztosítottnak minősülő, személyi jövedelemadó törvény szerinti jogosult, és az ő biztosított házastársa, élettársa veheti igénybe.

Havonta lehet igénybe venni, oly módon, hogy annak összege először a természetbeni egészségbiztosítási járulékot csökkenti. Ezt követően, ha még maradt fenn igénybe vehető kedvezmény, akkor az a pénzbeli egészségbiztosítási járulékot csökkenti, amennyiben még ez sem nyújt fedezetet a kedvezmény összegére, a fennmaradó részt a nyugdíjjárulék összegéből vonják le. Mindez azt jelenti, hogy a munkáltató a munkavállalótól a családi járulékkedvezmény igénybevételekor nem vonja le a szóban forgó járulékokat.

Az igénybe vett járulékkedvezmény összege nem érinti a társadalombiztosítási ellátásokra (táppénz, nyugdíj, gyed) való jogosultságot, illetve azok összegét.

A családi járulékkedvezményt az egyéni vállalkozók és a mezőgazdasági őstermelők is igénybe vehetik, de csak a tényleges vállalkozói kivétjük után kiszámított, illetve mezőgazdasági őstermelő esetén a negyedévente fizetendő járulék erejéig. Amennyiben a családi járulékkedvezmény igénybevételével élni kíván az egyéni vállalkozó, akkor az adóelőleget havonta kell megállapítania és bevallania.

A NAV honlapján (www.nav.gov.hu) már elérhető a 2014. évi családi kedvezmény (és járulékkedvezmény) érvényesítését kérő adóelőleg-nyilatkozat és a kitöltési útmutató, amelyben további, részletes információhoz juthat.

 

Tetszett? Küld el másnak is!
  • Print
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • PDF
  • RSS
Kategória: Adózási ismeretek, Bér ügyintéző, Bérszámfejtés, Blog, családi járulékkedvezmény, Egyéni vállalkozás, Egyszeres könyvelés, Könyvelés, Könyvelői gyakorlat, SZJA bevallás | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük