Felhasználói jogdíj

069594-blue-jelly-icon-alphanumeric-percent-signSokak számára nehéz feladatnak tűnik, hogy a vállalkozásához  szükséges képeket, illusztrációkat vagy akár zenei anyagokat elkészítse, mivel mindenkinek máshoz van tehetsége. Az is lehet, hogy ideje nincs arra, hogy “eljátszogasson” egy kép készítésével honlapjára, szórólapjára.

Így szeretné igénybe venni valaki segítségét, aki ezt elkészíti neki. Ehhez megbízhat egy grafikust vagy egy hozzáértő embert (nem szükséges a szakképesítés) és elkészíttetheti a szükséges anyaggal. Ebben az esetben megbízási díjat fizet a szerzőnek munkadíj fejében.

A képek vagy más anyagok további felhasználásához viszont már Felhasználói engedéllyel, szerződéssel kell rendelkeznie. Ehhez egy Felhasználói szerződést kell kötnie a szerzővel, amelyben meghatározzák a feltételeket, határidőt valamint a jogdíjat. Ebben az esetben pedig a felhasználói jogdíjat kell kifizetni a szerzőnek.

A megbízási díjról valamint a felhasználói jogdíjról is szükséges számfejtést készíteni valamint a levont adót és fizetendő járulékot befizetni a NAV-nak.

Ez a megoldás mindkét félnek megfelelő lehet, hiszen a szerzőnek nem kell vállalkozónak lennie ahhoz, hogy jogdíjat vagy megbízási díjat kaphasson. Ezen összegeket fel is kell majd tüntetnie adóbevallásában.

A felhasználó a képeket, anyagokat a szerződésben meghatározott feltételek alapján hasznosíthatja vállalkozásában,  amellyel időt takarít meg saját maga számára.

Felhasználói jogdíj szerződés mintát valamint a számfejtés és bevallás menetét bemutató gyakorlati példát a Kincskereső könyvelő klubban találhatod meg valamint külön oktatóanyagként!

Szükséged lett volna már erre a megoldásra? Mit szerettél volna készíttetni? Milyen megoldást találtál rá?

Tetszett? Küld el másnak is!
  • Print
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • PDF
  • RSS
Kategória: Bérszámfejtés, Blog, Egyéni vállalkozás, Könyvelés, Online munkalehetőség, Vállalkozási lehetőségek, Vállalkozások indítása | A közvetlen link.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük