Fordított adózás a mezőgazdaságban, az áfabevallás tekintetében

Forrás: NAV Közép-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága, Komárom-Esztergom megyei Adóigazgatósága

Az áfa törvényben megtalálhatók azok a termékek, szolgáltatások, illetve az ezekre vonatkozó ügyletek köre, amelyekre kiterjed a fordított adózás hatálya. Alkalmazása esetén az áfafizetési kötelezettség a termék beszerzőjét, szolgáltatás igénybevevőjét terheli, így az ügyletben értékesítőként részt vevő fél mentesül az olyan fizetési kötelezettség alól, amelyet felé még nem teljesítettek.

Az áfabevallás kitöltésekor fontos figyelni arra, hogy a vevő a teljesítés időpontjában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal rendszerében élő adózóként szerepeljen.

Csoportos áfaalany esetén: a beszerző, mint a csoport tagja, adószáma mellett, a csoport képviselőjének adószámát a számlán egyidejűleg szerepeltetni kell, és az utóbbit kell feltüntetni az áfabevallás megfelelő számú mellékletén.

A mezőgazdasági tevékenységet folytató, áfa hatálya alá tartózó adózó a kompenzációs felár alkalmazását, illetve az onnan történő kilépési szándékát a tárgyév során bármikor bejelentheti. E választási jogát azonban két éven belül újra nem gyakorolhatja.

A kompenzációs felár szerinti adózás mellett a fordított áfa csak abban az esetben alkalmazható, ha a hatálya alá tartozó mezőgazdasági termékekre általános adózást is alkalmazott (fordított áfa hatálya alá tartozó mezőgazdasági termék továbbértékesítési célú beszerzése)

A fizetendő adó megállapítása szempontjából az az irányadó időpont, amelyik előbb bekövetkezik:

–         az ügylet teljesítését tanúsító számla vagy egyéb okirat kézhezvétele

–         az ellenérték megtérítése

–         a teljesítést követő hónap tizenötödik napja

 

 

Tetszett? Küld el másnak is!
  • Print
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • PDF
  • RSS
Kategória: Adózási ismeretek, Blog, Egyéni vállalkozás, Egyszeres könyvelés, Könyvelés | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük