GYES vagy tanulmányok melletti vállalkozás

GYES melletti vállalkozás esetén a GYES-en lévő főállású egyéni vállalkozónak fog minősülni, mivel nincs  járulékfizetés munkavégzés hiányában. (fizetés nélküli szabadságon van) GYES mellett napi 6 órás munkát lehet vállalni, ha a munkavégzés nem az otthonodban történik (visszatérsz munkahelyedre). Ha otthon dolgozol, akkor nincs munkaidő megkötés. Fontos, hogy csak akkor minősül az egyéni vállalkozó másodállásúnak, ha heti 36 órát meghaladó munkaviszonya van. 6 órás napi munkavégzés esetén ez nem valósul meg.

Erre lehet az a megoldás, hogy valamely családtagja lesz a vállalkozó, akinek van heti 36 órát meghaladó munkaviszonya és a GYES-en lévő Anyukát pedig alkalmazza. Az alkalmazás munkaidejét ők határozzátok meg, így lehet napi 1-2 óra is. Így a vállalkozásnak az erre a munkaidőre eső díjat kell kifizetnie és a vállalkozónak addig nincs saját magára nézve járulékfizetési kötelezettsége, amíg nem vesz ki vállalkozói kivétet.(fizetést)

Közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató diák másodfoglalkozásúnak minősül, vagyis nem kell havonta kötelezően járulékot fizetnie, hanem csak a kivett vállalkozói kivét után. Amint a tanulmányát befejezi és a vállalkozási tevékenységet végzi, tehát nem szünetelteti a vállalkozást és nem szüntette meg, akkor főállású egyéni vállalkozóvá válik és onnantól kezdve kötelező lesz a havi járulékok befizetése.

A következő cikkben az egyéni vállalkozás indításáról olvashatsz majd részletesen.

Szeretnél saját termékeddel, szolgáltatásoddal plusz pénzt keresni? Milyen megoldást találtál, hogy megvalósítsd?

Tetszett? Küld el másnak is!
  • Print
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • PDF
  • RSS
Kategória: Egyéni vállalkozás, Vállalkozási lehetőségek, Vállalkozások indítása | A közvetlen link.

20 hozzászólás a(z) GYES vagy tanulmányok melletti vállalkozás bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük