Háztartási alkalmazott

Forrás: NAV

129416-simple-red-square-icon-people-things-picture-frame1-sc52A háztartási munka sajátossága, hogy ilyen jogviszonyban a magánszemély foglalkoztató adózott jövedelméből biztosít munkát más magánszemélynek.

Háztartási munka kizárólag a természetes személy és háztartásában vele együtt élő személyek, továbbá közeli hozzátartozói mindennapi életéhez szükséges feltételek biztosítását szolgáló tevékenységek. Ilyen például lakás takarítás, főzés, mosás, vasalás, gyermekek felügyelete, házi tanítás, otthoni gondozás és ápolás, házvezetés, kertgondozás.

A foglalkoztató bejelentési kötelezettségét elektronikusan (13T1043H-jelű adatlapon), vagy az ügyfélszolgálaton keresztül a 185-ös telefonon havonta vagy több hónapra előre a munkavégzés megkezdése előtt teljesítheti.

A foglalkoztatónak havonta 1.000 Ft regisztrációs díjat kell fizetnie, függetlenül attól, hogy az adott hónapon belül hány napig foglalkoztatta a háztartási alkalmazottat. A regisztrációs díj befizetését a bejelentés napját magában foglaló hónapot követő hónap 12. napjáig kell teljesíteni.

A regisztrációs díj megfizetése nem jogosít társadalombiztosítási ellátásra tehát a háztartási alkalmazott nem minősül biztosítottnak, így e jogcímen egészségügyi szolgáltatásra sem jogosult.

Bevallási kötelezettség sem a foglalkoztatót, sem a foglalkoztatottat nem terheli.

A háztartási alkalmazott az őt megillető, adórendszeren kívüli bevételről a kifizetéskor igazolást kérhet. Ha a háztartási alkalmazott egy hónapon belül ugyanannál a foglalkoztatónál több napot is dolgozik , az igazolást az utolsó munkavégzéssel töltött napon kérheti.

Tetszett? Küld el másnak is!
  • Print
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • PDF
  • RSS
Kategória: Adózási ismeretek, Bérszámfejtés, Blog, Egyéni vállalkozás, Könyvelés, Könyvelői gyakorlat, Vállalkozási lehetőségek, Vállalkozások indítása | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük