Ingatlan bérbeadása, adózása

hazKülönbség van a rövid távú, néhány vendégéjszakára szóló szolgáltatás és a hosszabb időre szóló ingatlan-bérbeadás  között. Nem mindegyik esetben kötelező a bérbeadónak az adószám kiváltása.

A turisztikai jellegű bérbeadás, ami az egyéb szálláshely-szolgáltatás kategóriába tartozik, üzletszerű gazdasági tevékenységet, rendszerint nem huzamos időre szóló szálláshelyet és ezzel összefüggő szolgáltatásokat jelent. A bérbeadó (ingatlantulajdonos) ebben az esetben többféle tevékenységi forma és adózási mód közül választhat, a legtöbben adószámos magánszemélyként adnak szállást a vendégeknek. A szálláshely-szolgáltatást csak adószámmal lehet végezni és a település jegyzőjénél kell bejelenteni.

A lakáskiadás feltételeit nem árt szerződésben rögzíteni. A tartós ingatlan-bérbeadáshoz nem kell adószámot kiváltani, ha csak a bérbeadó nem választ valamilyen adószámhoz kötött gazdálkodási formát.

Mivel a magánszemély általi, nem turisztikai célú bérbeadás  áfamentes, a havi lakbérről számlát nem, de átvételi elismervényt ki kell állítani. A tulajdonos bevételét legalábbis nyomon követhetően jegyezni kell.

A bérbeadásból származó jövedelmet a bevételből két módon lehet megállapítani. Az egyik lehetőség a tételes költségelszámolás, amikor a bevételt, a jövedelem kiszámításánál csökkentik az igazolt költségek (közüzemi számlák, felújítási költségek) és az értékcsökkenés.

A másik lehetőség, hogy a teljes bevételből 10 százalék költséghányad levonásával állapítja meg jövedelmét a bérbeadó. A jövedelem után negyedévenként adóelőleget kell fizetni, és az éves adóbevallásban önálló tevékenységből származó jövedelemként kell feltüntetni.

Az adó mértéke 15 százalék. Ha a magánszemély ingatlan bérbeadásból származó jövedelme az adóévben több egymillió forintnál, akkor a jövedelem teljes összege után 14 százalék egészségügyi hozzájárulást is kell fizetni.

Szolgáltatásaink között megtalálható ingatlan bérbeadással foglalkozó magánszemélyek anyagainak könyvelése is. Kérd ajánlatunkat az alábbi linkre kattintva: Könyvelési ajánlat kérés

Az ajánlatkérés nem jár kötelezettséggel.

Tetszett? Küld el másnak is!
  • Print
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • PDF
  • RSS
Kategória: adószámos magánszemély, Adózási ismeretek, Blog, ingatlan bérbeadás, szálláshely bérbeadás | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük