Internetes kereskedelem

Forrás: NAV Fejér Megyei Adóigazgatósága

Szerző: Braun Katalin

 

Már az Interneten sem bújhatnak el a feketén árusítók

A Fejér megyei adóellenőrök tapasztalata szerint az online piactereken viszonylag  nagy számban tűnnek fel olyan magánszemélyek, akik bejelentkezés és adófizetés  nélkül meglehetősen nagy összegben kereskednek. Ezek a magánszemélyek több ezer  terméket adtak el egy-két éven belül, így egyértelmű, hogy nem az otthon elhasználódott,  kinőtt ruhákat, megunt tárgyakat értékesítették. Az esetek többségénél már előre  sejthető volt az adóelkerülés, ezért adóvizsgálatra került sor.

A NAV Fejér Megyei Adóigazgatósága munkatársai az online piactereken árusító  magánszemélyeket vizsgálták, akiknél feltételezhető volt internetes aukciós portálokon  történő termékek nagyszámú értékesítése. Az előzetes adatgyűjtéskor kiderült,  hogy az áruk hirdetése során leginkább az „új” és „újszerű” jelzőket használták,  mely arra engedett következtetni, hogy itt nem egy hétköznapi eladásról van szó.

Olyan vizsgált magánszemélyek esetében, aki 1500-2200 darabos termék-értékesítést  végez rövid időn belül, már nem beszélhetünk eseti értékesítésről, ezért náluk  az ingó értékesítéssel kapcsolatos adófizetési kötelezettség nem állta meg a helyét.  Az értékesítéseket olyan gyakorisággal végezték a vizsgált magánszemélyek, amelyek  már nem tekinthetőek eseti jellegűnek, hiszen ez már olyan üzletszerű tevékenység,  mely önálló tevékenységből származó jövedelmet eredményezett számukra.

A rendszeresség esetében mindegy, hogy a tevékenységet nyereség vagy haszonszerzés  céljából végzik-e, a hangsúly az ismétlődésen van, míg az üzletszerűség feltételez  egy bizonyos mértékű nyereségre irányultságot. Az üzletszerűség vizsgálata során  az értékesített tétel mennyiségét, az értékesítés körülményeit, valamint az életszerűséget  kell figyelembe venni.

Védekezésként a vizsgált magánszemélyek arra hivatkoztak, hogy hasznot nem is  realizáltak az eladások során – ezzel szemben az adóellenőrök több millió forintos  összeget mutattak ki és állapítottak meg. Ezeknél az eseteknél jellemzően bevétel  eltitkolással találkoztak az adóellenőrök.

Előfordult például olyan eset, hogy az ellenőrzött magánszemély azt állította,  hogy csak a család kinőtt cipőit, ruháit értékesítette, de állítása megbukott,  mert kiderült, hogy több ezer darabról volt szó.

Volt olyan magánszemély, aki bontatlan csomagolású autó-felszerelési cikkeket,  riasztókat adott el igen nagy mennyiségben, de volt olyan is, aki beismerte az  üzletszerű tevékenység folytatását.

A revizorok általános tapasztalata volt, hogy a vizsgált magánszemélyek egyike  sem szerepeltette bevallásában az internetes kereskedelemből származó jövedelmét.

Az ellenőrzés hatására több magánszemély vállalkozói igazolványt váltott ki,  tevékenységét a jogszabályok előírásainak megfelelően folytatja.

Tetszett? Küld el másnak is!
  • Print
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • PDF
  • RSS
A bejegyzés kategóriája: Adózási ismeretek, Blog, Egyéni vállalkozás, Könyvelés, Vállalkozási lehetőségek, Vállalkozások indítása
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük