KATA-s EV könyvelése

KATA-s egyéni vállalkozónk 2017. márciusában indította egyéni vállalkozását és autószereléssel, autójavítással foglalkozik. Tevékenysége  ill. a tervezett árbevétele miatt ÁFA kört választott. Induló vállalkozásként, így 1 éven át havonta kell beküldeni ÁFA bevallását. Hogyan néz ki a könyvelése? Milyen teendők vannak induláskor és alkalmazott bejelentésekor?

Az alábbiakban olvasható pontokba szedve az indulási és a havi teendő:

 1. Induló egyéni vállalkozóként a Webes ügysegéden küldte be nyomtatványát és indította el vállalkozását. Megfelelő végzettség  és székhely szükséges hozzá, hogy a szerelési, javítási tevékenységet végezhesse. Ezt nagy valószínűséggel a helyi Polgármesteri Hivatal vagy okmányiroda ellenőrizni fogja 1-2 hónapon belül.
 2. Indulás előtt már felkeresett egy könyvelőt, hogy a megfelelő adózási módot kiválasszák, szerződést kötöttek és a könyvelő saját neve alatt küldi be a szükséges nyomtatványokat, készíti a könyvelést.
 3. ÁFA kör választása miatt a költségeket is könyvelni kell folyamatosan és számlával rendelkezni, mert költség nélkül sokkal több ÁFÁ-t kell befizetnie. Igaz, hogy a KATA adózás miatt nem lenne erre szükség, de az ÁFA miatt viszont igen.
 4. 2017. januárjától online pénztárgép használatára kötelezett, de ezzel jelenleg nem szeretne élni, így minden munkájáról számlát állít ki. Ezt megteheti számla tömbben és számlázó programmal.
 5. Műhelyét magánszemélytől bérli, akinek a havonta fizetett bérleti díj után bérszámfejtést kell készítenie.
 6. Alkalmazottat is felvesz, így az ő bejelentését valamint havi bérszámfejtését kell elkészíteni, járulékbevallást beküldeni.
 7. Havonta könyvelni kell a számlákat, amelyeket célszerű bankosított pénztárkönyvben is vezetni valamint megnézni a KATA nyilvántartást a havi bevételről.
 8. Következő hónap 20-áig el kell készíteni az ÁFA bevallást ill. 15-éig már a PTGSZLAH nyomtatványt is be kell küldeni.

Ezeket a könyvelési, bevallási és bejelentési feladatokat részletesen megtalálod számla mintával a Kincskereső Könyvelők Klubja 2017. áprilisi tagságában. A TENSOFT könyvelő programjával készítettük el a teljes könyvelést, bérszámfejtést, járulékbevallást, ÁFA bevallást, PTGSZLAH nyomtatványt számlák és bankkivonat alapján. Az oktató anyaghoz 115 perc oktató videó tartozik részletes bemutatóval, magyarázatokkal az egyes tevékenységekhez.

Az itt megtalálható könyvelési és bérszámfejtési anyagot egy könyvelő min. 10.000,- / hó díjtól készíti el havonta KATA adózás esetén is. A feladat lekönyvelésével gyakorlatot szerzel az egyéni vállalkozások könyvelésében. Bárki számára megtanulható (könyvelői végzettség szükséges) otthoni környezetben, saját gépet használva.

Nézz bele egyik videónkba, amely 3 perces

Tetszett? Küld el másnak is!
 • Print
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • PDF
 • RSS
Kategória: Adózási ismeretek, Bérszámfejtés, Blog, Egyszeres könyvelés, KATA adózás, Könyvelés, Könyvelői gyakorlat, mérlegképes regisztráció | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük