KATA tételes adója 2014.

Forrás: NAV

Tájékoztató a kisadózó vállalkozások esetében választható magasabb összegű tételes adó fizetésének lehetőségéről

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (a továbbiakban: Katv.) 8. § (4a) bekezdése 2014. január 1-jétől lehetővé teszi azt, hogy a kisadózó vállalkozás a főállású kisadózó után az 50 ezer forintnál magasabb összegű tételes adót fizessen.

Amennyiben a kisadózó vállalkozás ezt a lehetőséget választja, akkor a fizetendő tételes adó összegeminden megkezdett naptári hónapra 75 ezer forint.

A magasabb összegű tételes adó fizetésének előnye a főállású kisadózó szempontjából az, hogy ilyen esetben a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvényben és a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvényben meghatározott ellátások számításának alapja is magasabb, havi 136 250 forint.

A kisadózó vállalkozások a magasabb összegű tételes adó választásáról az adóalanyiság választásának bejelentésével egyidejűleg, illetőleg a bejelentést követően is nyilatkozhatnak. A tevékenységüket év közben kezdő vállalkozások a járási, fővárosi kerületi hivatalhoz előterjesztett okmányirodai, és a cégbírósági nyilvántartásba vételi kérelem útján, a már működő vállalkozások pedig az adóhatósághoz benyújtandó ’T101, ’T101E, ’T201T adatlapokon tehetik meg a bejelentést. A magasabb összegű tételes adófizetési kötelezettséget a választásról szóló nyilatkozat megtételének hónapjától kell teljesíteni.

A Katv. meghatározza azt is, hogy mely időpontig áll fenn a magasabb összegű tételes adófizetési kötelezettség, ennek megfelelően, ha:

  •  a kisadózó vállalkozás visszavonja ezen választását, akkor a választás visszavonása hónapjáig,
  • megszűnik a kisadózó vállalkozó főállású jogállása, akkor ezen jogállás megszűnése hónapjáig,

  • megszűnik a kisadózó vállalkozás Katv. szerinti adóalanyisága, akkor az adóalanyiság megszűnése hónapjáig

kell megfizetni a 75 ezer forint összegű tételes adót [Katv. 7. § (3a) bekezdés].

Tetszett? Küld el másnak is!
  • Print
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • PDF
  • RSS
Kategória: Adózási ismeretek, Blog, Egyéni vállalkozás, Egyszeres könyvelés, Könyvelés, Könyvelői gyakorlat, Vállalkozások indítása | A közvetlen link.

5 hozzászólás a(z) KATA tételes adója 2014. bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük