Keresőtevékenység lehetősége 2016-ban

euroJelen cikkünkben megnézzük, hogy néhány ellátás folyósítása mellett milyen lehetőség van keresőtevékenység végzésére.

GYET (Gyermeknevelési támogatás)

A gyermeknevelési támogatásban részesülő személy keresőtevékenységet 30 órát meg nem haladó időtartamban folytathat, vagy otthonában folytatott munkavégzés esetében – időkorlátozás nélkül.

2. Ápolási díj

Nem jogosult ápolási díjra a hozzátartozó, ha az ellátás mellett keresőtevékenységet folytat és munkaideje – az otthon történő munkavégzés kivételével – a napi 4 órát meghaladja. Ez esetben nem maga a kereset, hanem a munkaidő esik korlátozás alá. Otthon történő munkavégzés esetében az időtartam nincs behatárolva.

3. Csecsemőgondozási díj (csed)

A terhességi-gyermekágyi segély elnevezése 2015. 01. 01.-től.

Nem jár csecsemőgondozási díj a biztosítottnak

  • a szülési szabadságnak arra a tartamára, amelyre a teljes keresetét megkapja,
  • ha bármilyen jogviszonyba – ide nem értve a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban végzett tevékenységet – keresőtevékenységet folytat. (Nem keresőtevékenység, ha az ellátásra való jogosultság kezdőnapját megelőzően végzett tevékenységből származó jövedelem – ideértve a szerzői jog védelme alatt álló alkotásért járó díjazást és az SZJA mentes tiszteletdíjat – ha az az ellátás folyósításának idején kerül kifizetésre.)

Aki a keresetét részben kapja meg, csak az elmaradt keresete után jár  a csed.

4. Gyermekgondozási díj (gyed)

2016. január 1-től az 1997. évi LXXXIII. törvény (Eb. tv.) módosításával a biztosítási jogviszony alapján járó gyed alatt korlátlanul lehet keresőtevékenységet folytatni. A korlátlan keresőtevékenység a szülést követő 169. naptól kezdődik.

Ezzel párhuzamosan a “diplomás” gyeddel összefüggésben a gyermek születését követő 169. napot megelőzően nem jár a gyed  a jogosultnak arra az időszakra, amikor bármilyen jogviszonyban – kivéve a nevelőszülői jogviszonyt – keresőtevékenységet folytat.

Nem keresőtevékenység, ha az ellátásra való jogosultság kezdőnapját megelőzően végzett tevékenységből származó jövedelem – ideértve a szerzői jog védelme alatt álló alkotásért járó díjazást és az SZJA mentes tiszteletdíjat – ha az az ellátás folyósításának idején kerül kifizetésre.

Az Eb. tv. alkalmazásában keresőtevékenységnek a Tbj. 5. §-ában meghatározott biztosítási jogviszonyban, valamint az egyszerűsített foglalkoztatás keretében végzett személyes tevékenység minősül.

5. Gyermekgondozást segítő ellátás

2016. január 1-től a gyermekgondozási segély új neve. A GYED-del kapcsolatos változások miatt a gyermek fél éves kora után lehetséges a keresőtevékenység folytatása.

Nem változott viszont az a szabály, hogy a gyermekgondozást segítő ellátásban részesülő nagyszülő kereső tevékenységet a gyermek 3 éves kora után, heti 30 órát meg nem haladó időtartamban folytathat, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés az otthonában történik.

 

 

Tetszett? Küld el másnak is!
  • Print
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • PDF
  • RSS
Kategória: Blog, Csed, GYED, Gyermekgondozást segítő ellátás | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük