Kinek nem kell szja-bevallást benyújtania?

AForrás: NAV

A 2013-as adóévről nem kell személyi jövedelemadó-bevallást benyújtania azoknak a  magánszemélynek, akinek az adóévben egyáltalán nem volt bevételük vagy csak olyan bevételt szereztek, amelyet a törvény rendelkezései szerint nem kell bevallani.

Ilyenek lehetnek például:

Ø  az adómentes juttatások (pl. nyugdíj, gyes, ápolási díj),

Ø  azok a bevételek, melyeket a jövedelem kiszámítása során nem kell figyelembe venni, kivétel ez alól a kettős adózást kizáró egyezmény szerint külföldön adóztatható jövedelem, melyet a bevallás 1353-B lap 44. sorában tájékoztató adatként kell bevallani, ha más adóköteles jövedelme is volt a magánszemélynek az adóévben,

Ø  ingatlanértékesítésből származó bevétel, ha abból nem keletkezett jövedelem, (nem keletkezik jövedelem pl. akkor, ha ugyanannyiért, ill. kevesebbért adta el az ingatlant, mint amennyiért megvásárolta),

Ø  az ingóságok értékesítéséből származó bevétel, ha annak éves összege nem haladta meg a 600.000 forintot,

Ø  az ingóságok értékesítéséből származó 600.000 forintot meghaladó bevétel, ha az abból megállapított jövedelem összege az adóévben nem haladta meg a 200.000 forintot, feltéve, hogy az ingóértékesítés nem üzletszerűen történt.

Nem kell bevallást benyújtani akkor sem, ha az adóévben kizárólag egyszerűsített foglalkoztatásból származott jövedelme, és az nem haladta meg a foglalkoztatás naptári napjai száma és az adóév első napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napibérként meghatározott összegének (4.510 Ft) szorzatát.

Ha mezőgazdasági őstermelőként (ideértve az átalányadózást alkalmazó mezőgazdasági kistermelőt is) – a támogatásokkal csökkentett – bevétele a 600.000 Ft-ot nem haladta meg, feltéve, hogy más bevallási kötelezettség alá eső jövedelme sem volt, akkor bevallást nem kell benyújtania.   

A fenti feltételek megléte esetén is kell bevallást benyújtania, ha a 2013-as évben egyéni vállalkozó volt az adózó.

Ha a magánszemélynek a 2013-as adóévről nem kell bevallást benyújtania, de a NAV-tól bevallási csomagot kapott, azt nem kell kitöltenie.

Tetszett? Küld el másnak is!
  • Print
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • PDF
  • RSS
Kategória: Adózási ismeretek, Blog, SZJA bevallás | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük