Köteles-e bankszámlát nyitni az egyéni vállalkozó?

 

A hatályos 2003. évi XCII. törvény az adózás rendjéről  ebben a kérdésben a következőképpen rendelkezik:

38 § (2) bekezdés

A belföldi jogi személynek és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélynek – ideértve az egyéni vállalkozót is – (a továbbiakban együtt: pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó) legalább egy belföldi pénzforgalmi számlával kell rendelkeznie. Pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó rendszeres gazdasági tevékenysége körében kizárólag pénzforgalmi számlát nyithat. Az első pénzforgalmi számlát a pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózó adószámának közlésétől számított 15 napon belül kell megnyitni.

A már elfogadott 2018. január 1-től életbe lépő 2017. évi CL törvény az adózás rendjéről tartalmilag ugyanígy szól.

114. § [Pénzforgalmi számlanyitási kötelezettség]

(1) A belföldi jogi személynek és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett természetes személynek – ideértve az egyéni vállalkozót is – (a továbbiakban együtt: pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó) legalább egy belföldi pénzforgalmi számlával kell rendelkeznie. Pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó rendszeres gazdasági tevékenysége körében kizárólag pénzforgalmi számlát nyithat. Az első pénzforgalmi számlát a pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózó adószámának közlésétől számított tizenöt napon belül kell megnyitni.

Ezek alapján megállapítható, hogy alanyi adómentes egyéni vállalkozó nem köteles bankszámla nyitásra adózási módtól függetlenül vagyis lehet SZJA adózású, KATA-s vagy átalány adózó. Az alanyi adómentes státusz lényege, hogy nem kell ÁFÁ-t fizetni.

Ez a szabály 2017-ben is él, de tovább él 2018-ban az új Art. hatálya alatt is.

Az, hogy érdemes-e, szükséges-e bankszámlát nyitnia a vállalkozónak vagy használja saját magán bankszámláját már más kérdés. Ha havi 5-10 tételnél több tranzakciója van a bankban, akkor már érdemes külön bankszámlát nyitni, mert így követhető nyomon a pénzmozgás egyszerűen a könyvelésben. Nagyobb átláthatóságot biztosít a vállalkozónak és nem fogja egyik zsebéből a másikba “átrakni” a pénzt vagyis jobban odafigyel költekezésére és nem keveredik össze magán vagyonával.

Tetszett? Küld el másnak is!
  • Print
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • PDF
  • RSS
Kategória: ÁFA fizetés, bankszámla nyitása, Blog, Egyéni vállalkozás, Egyszeres könyvelés, KATA adózás, Könyvelés | A közvetlen link.

3 hozzászólás a(z) Köteles-e bankszámlát nyitni az egyéni vállalkozó? bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük