Májusi bevallások

Minden év májusában több bevallás határideje is elérkezik mind a magánszemélyek, mind a vállalkozások életében.

Magánszemélyek esetében a Személyi Jövedelemadó bevallást kell elkészíteni és benyújtani 2012. május 20-ig valamint ezzel együtt az adó 1+1 %-ának rendelkezéseit is. Az adóbevallás elkészítésével kapcsolatosan ebben a cikkben olvashattál már részleteket. A családi kedvezmény megosztásáról pedig itt olvashatsz segítséget.

Vállalkozások esetében a társasági adó bevallás valamint a helyi iparűzési adó bevallása esedékes 2012. május 31-ig.

A társasági adó bevallással egyidejűleg a kettős könyvvitelt vezető, cégjegyzékbe bejegyzett vállalkozó köteles az éves beszámolót, egyszerűsített éves beszámolót valamint az adózott eredmény felhasználására vonatkozó határozatot nyilvánosságra hozni. 

A letétbe helyezési és közzétételi kötelezettséget elektronikus továbbítással lehet teljesíteni, amelyhez előtte be kell fizetni a költségtérítést, amely valamennyi cégforma esetében 3.000,- Ft. A Magyar Államkincstár honlapjáról tölthető le a költségtérítési utalványminta. Fontos, hogy a banki utalás közlemény rovatába csak  az utalványon feltüntetett 16 számjegyű ügyazonosítót szabad feltüntetni, mert különben nem tudják beazonosítani és nem kapunk visszaigazolást a befizetésről.

A helyi iparűzési adóról már olvashattál egy korábbi cikkemben. Szeretném még ezt azzal kibővíteni, hogy a bevallás beküldése előtt nézd meg a helyi önkormányzat HIPA rendeletét, mert ha az éves bevételed nem éri el a mentességben meghatározott összeget, akkor nem kell iparűzési adót fizetned.

Tetszett? Küld el másnak is!
  • Print
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • PDF
  • RSS
Kategória: Adózási ismeretek, Blog, Egyéni vállalkozás | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük