Munkába járás útiköltség térítése

munkába járás útiköltségeEgy vállalkozásnak számolnia kell munkavállalói munkahelyre történő utazásának valamint haza jutásának költségével, amennyiben távolabb lakik vagy éppen cég távolabb vállal munkát székhelyétől.

Ezeket a költségeket a 2012. évi I. törvény, a Munka Törvénykönyve valamint a 39/2010. (II. 26.) Korm. rendelet a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről és a 1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról határozza meg.

Általános szabály, hogy akkor kell utazási költséget fizetni, ha a munkavállaló nem azon a településen lakik, ahol a munkahelye található. Ez alól akkor van kivétel és meg kell fizetni a településen belüli utazási költséget is, ha a munkavállaló a munkahelyét sem helyi, sem helyközi tömegközlekedéssel nem tudja megközelíteni.

A munkába járással kapcsolatosan a kormány rendelet 3.§-a pontosan meghatározza, hogy milyen közlekedési eszközre milyen jegyárat lehet megtéríteni:

 • vasúti 2. osztály,
 • helyközi (távolsági) autóbuszjárat,
 • elővárosi busz, HÉV,
 • menetrend szerint közlekedő hajó, komp,
 • hazautazáshoz repülőgép.

Helyi buszjárat esetén a költségeket nem kell megtéríteni.

A rendelet értelmében a jegy vagy bérlet költségének 86 %-át kell megtéríteni, de kifizetheti a munkáltató a teljes összeget is.

Személygépkocsi használat elszámolása

 Saját személygépkocsi használatának elszámolása akkor lehetséges munkába járáshoz, ha a  munkavállaló lakóhelye és munkahelye között nincs tömegközlekedés vagy ha van, akkor indokolatlanul sokat kellene várakoznia vagy a munkarendje miatt nem tudja igénybe venni a tömegközlekedést.

Személygépkocsi használat esetén oda-vissza út távolságára km-ként 9 Ft-ot lehet adómentesen kifizetni a munkavállalónak. Ennél több költség nem számolható el a munkába járás címén autóra.

A költség megtérítéséhez nyilatkoznia kell a munkavállalónak lakcíméről, amelyről bejár a munkahelyére.

Bérletek, menetjegyek esetében az elszámolás a leadott bérlet valamint menetjegyek alapján történik, nem szükséges számla hozzá.

Tetszett? Küld el másnak is!
 • Print
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • PDF
 • RSS
A bejegyzés kategóriája: Adózási ismeretek, Bérszámfejtés, Blog, Egyéni vállalkozás, Könyvelés
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

90 hozzászólás a(z) Munkába járás útiköltség térítése bejegyzéshez

 1. kovács istván szerint:

  jo napot kivánok az a kérdésem lenne saját kocsival járunk dolgozni én meg kapom a 9ftkm elszámolást ketten járunk a feleségemmel ezt szeretném kérdezni o igényelheti e ezt a téritést koszonom hogy meg hallgatott tisztelettel kovács

  • Botosné Brigitta szerint:

   Kedves István!

   Ha külön munkahelyen dolgoznak, akkor igen. Egy munkahely esetén valószínűleg nem fogják fizetni, mivel egyszerre közlekednek.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

   • kovács istván szerint:

    igen gondoltam de arrol is irnak ha egy helyrol tobben járnak egy kocsival akkor lehet a tobbi utasnak is igényelni de ez nem a tesco

 2. máté eszter szerint:

  Tisztelt Botosné Brigitta!

  A kérdésem az lenne, ha a lakóhelyem Érden van (Nagytétény, Bp. XXII.ker. határán), a munkahelyem Budaörsön, és a munkába járást Budapest bérlettel tudom megoldani: Budapest bérlet szakaszhatárnál Volánbuszra tudok felszállni( ez egy megálló), arról pedig Bkk busszal bejutok a munkahelyemre, akkor a munkáltatónak ki kellene fizetnie a Budapest bérletemet? Válaszát előre is köszönöm!

  • Botosné Brigitta szerint:

   Kedves Eszter!

   Jelenlegi szabályozás szerint a vidéki buszjáratokat, vonatot kell kötelezően fizetnie a munkáltatónak, a helyi közlekedést nem. Ez helyben lakó munkavállaló esetén is igaz. Adhatja vagy egy részét fizetheti, de nem kötelező.

   Üdv:

   Botosné Brigi

 3. Tankó Irén szerint:

  Tisztelt Botosne’ Brigitta! A lányom 50km-re járt busszal a munkahelyre.A munkáltató önkormányzat csak úgy vette fel hogy aláirattak vele egy papírt 50% os utazási térítéshez.Igy havi 20ezer ft -al többet fizetett.Most a gyest megszakítva dolgozni szeretne mert lakást vettek es a hitelt fizetni kell. Fél hogy ismét így jár.Jogos e a munkáltató eljárása és mit tehet a lányom hogy fizesse a törvényben írtakat? ? köszönöm:Tankó Irén

  • Botosné Brigitta szerint:

   Kedves Irén!

   A http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1000039.KOR címen megtalálható a kormányrendelet, amely rendelkezik a munkába járás költségtérítéséről. Érdemes utána járni, hogy a munkáltatónál van-e más szabályozás, amely a korábbi utazási feltételeket előírja. Ez a változás elvileg 2012. májustól érvényes. (esetleges újabb változtatásokkal)

   Üdv:

   Botosné Brigi

 4. Horváth Tiborné szerint:

  Olyan kérdésem lenne,ha van az autómon casco-biztosítás,akkor is csak 9.-ft jár kilométerenként térítésnek a munkába járáshoz?
  Válaszukat előre is köszönöm!

  • Botosné Brigitta szerint:

   A különböző biztosítások nem befolyásolják a törvényileg meghatározott 9 Ft/km költségtérítést.
   Üdv:
   Botosné Brigitta

 5. Bné F Katalin szerint:

  Tisztelt Botosné Brigitta! A kérdésem az lenne, hogy az útiköltség elszámolás csak a következő hónapban lehetséges, tehát a júniusi térítést már augusztusban nem igényelhetem.
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Botosné Brigitta szerint:

   Kedves Katalin!

   Ez a cég elszámolási rendszerétől, szabályaitól függ, ha alkalmazásban van és van ilyen térítés. Lehet havi, néves stb.

   Üdv:

   Botosné Brigitta

 6. Tóth Gabriella szerint:

  Tisztelt Brigitta!
  Munkahelyemre minden nap autóval járok (a gépjármű a férjem nevén van, vele egy háztartásban élek), a szomszéd faluból (10 km). Tanárként dolgozom, és eddig nem éltem a munkába járás utiköltségének visszaigénylésével. Jár-e nekem a költségtérítés? Mikor igényelhetem az utikültség térítést, csak a következő tanévben, vagy akár a következő hónapban?

  Köszönettel és tisztelettel:
  Gabriella

  • Botosné Brigitta szerint:

   Kedves Gabriella!

   Elméletileg lehetne most is, de nem tudom, hogy az iskolának milyen szabályzata illetve lehetőségei vannak. Ezt tőlük kellene megkérdezni.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 7. Ági szerint:

  Tisztelt Botosné Brigitta!

  Vidékről járok Budapestre dolgozni, s a kérdésem az lenne, hogy a vállalat a helyközi bérletet milyen szakaszhatáron köteles téríteni? Csak Budapest határáig, s onnan köteles lennék BKV-val továbbutazni, vagy a Volán budapesti szakaszán is jár-e a kedvezmény?

  Másrészt, ha a munkaszerződésben a helyi bérlet támogatása szerepel, a munkáltató elveheti-e ezt a kedvezményt azért, mert a helyközi bérletre szóló támogatást szeretném igénybe venni?

  Köszönöm előre is a válaszát!
  Ági

  • Botosné Brigitta szerint:

   Tisztelt Ági!

   Elméletileg a teljes szakaszon, mivel addig jár a busz. Sajnos nem vagyok munkaügyes, így a jelenlegi törvényt nem ismerem részletesen. Munkaszerződést elméletileg egyoldalúan nem változtathat, hacsak nem a tájékoztatóban stb. szerepel. Van adható és kötelezően adandó támogatás. Az adhatót a munkáltató maga dönti el.

   Üdv:

   Botosné Brigitta

 8. Vas János szerint:

  Tisztelt Botosné Brigitta!

  Tárgyhónapban saját gépjárművel 9 ft/km útiköltség térítéssel járok be a munkahelyemre. Ha valami oknál fogva (pl. elromlik az autó) néhány napig busszal vagyok kénytelen bejárni, akkor a munkáltatónak meg kellene e téríteni az az napokra váltott busz menetjegyeket? Tehát egy hónapon belül igénybe lehet e venni a 9 ft/km és a pár napra eső busz menetjegyek útiköltség elszámolását is?
  Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!
  János

  • Botosné Brigitta szerint:

   Kedves János!

   Ez a munkálatójával kötött munkaszerződésétől valamint annak kiegészítő mellékletében meghatározottaktól függ. Elméletben lehetséges, de a helyi sajátosság a meghatározó.

   Üdv:

   Botosné Brigitta

 9. Kiss kata szerint:

  Tisztelt Brigitta!
  15km.-re levő településre járok heti 2 alkalommal óraadóként dolgozni megbízási szerződéssel. Augusztusban szóban megbeszéltük a 9 ft útiköltség támogatást. Most azt a választ kaptam, hogy csak a kinevezett dolgozónak jár, szerződéssel alkalmazottnak nem. Jogos e az indok?
  Köszönöm válaszát, Kata.

  • Botosné Brigitta szerint:

   Kedves Kata!

   Igen, ez igaz. Munkaviszony esetén jár a 9 Ft, megbízási szerződés esetén nem. Esetleg a megbízási díjba lehet bekalkulálni egy összegben a havi költséget.

   Üdv:
   Botosné Brigitta

 10. Veres Tibor szerint:

  Üdvözlöm!
  Érdeklődnék hogy ezt visszamenőlegesen is lehet érvényesíteni, vagy csak az igénylés idejétől?

  • Botosné Brigitta szerint:

   Kedves Tibor,

   Ez függ a munkáltató szabályozásától, de általában az igénylés kezdetétől.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 11. Bablina Béláné szerint:

  Jó napot kívánok.
  Érdeklődni szeretnék, ha a párom saját gépkocsival jár dolgozni, a telephely a lakástól 45 km-re van. De a munkahely meg több mint 200 km-re.
  Szeretném megkérdezni, hogy az üzemanyagköltségen kívül jár -e valamilyen más hozzá járulás? Pl. kopási,használati díj, stb.
  Mivel elég sokba kerül a gépkocsi javíttatása.
  Köszönettel: Bablina Béláné

  • Botosné Brigitta szerint:

   Kedves Balina Béláné,

   Munkába járáshoz havi 9 Ft/ km költségtérítés jár adómentesen. Ebben minden benne van.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 12. lolenula szerint:

  Kedves Brigitta!
  Érdeklődnék, hogy amennyiben a vasúti bérlet árának 86%-a meghaladja a havi 30000 Ft-ot, abban az esetben is csupán 30000 Ft-ot köteles a munkáltató megtéríteni vagy a teljes összeget?

  Köszönettel: lolenula

 13. Varga László szerint:

  Kedves Brigitta!
  Nekem az lenne a kérdésem, hogy a gépkocsira igénybe tudnám venni-e ezt a 9Ft-ot abban az esetben, ha egyébként van buszjárat, vonat, és egyéb. 15km-re lakom, az utazási idő tömegközlekedéssel 40p +20p mire kiérek a megállóba. Gépjárművel 20p, összesen.
  Függ-e attól, hogy irodai törzsidős munkakörben dolgozom?

  • Varga László szerint:

   Válaszát előre is Köszönöm: László

  • Botosné Brigitta szerint:

   Kedves László,
   Ez a munkáltatótól és belső szabályzatától függ, hogy ezt támogatja-e.
   Üdvözlettel:
   Botosné Brigitta

 14. Tisztelt Botosné Brigitta!
  Az lenne a kérdésem, hogy több dolgozónk egy autóval jár hozzánk munkába ugyanarról a településről, egy autótulajdonos van , a többi utas.
  Ilyen esetben van e valami szabályozás , hogy csak 1 embernek fizetnek útiköltséget vagy a másik 3-nak is aki azzal az autóval jön dolgozni.
  Választ köszönöm előre is!
  Üdvözlettel:
  Csanádi Krisztina

  • Botosné Brigitta szerint:

   Kedves Krisztina,
   A költségtérítéshez egy nyilvántartást is kell vezetni a munkavállaló és autója adataival. Ebben az esetben csak 1 munkavállalónak készül ilyen nyilvántartás.
   Üdvözlettel:
   Botosné Brigitta

  • Püskiné Kozma Anna szerint:

   Kedves Brigitta !

   A Csanádi Krisztinának adott válasza érdekelne egem is, 1 autó+ 4 utas , munkavállaló esetén csak a saját jármű tulajdonosának számolható el a 9 Ft. munkába járás költség térítése vagy az utasok is megkaphatják ezt az összeget.
   Válaszát megköszönve, Üdvözlettel: Pné.Anna

   • Botosné Brigitta szerint:

    Kedves Anna,

    Az útiköltséghez kell egy elszámolást is készíteni minden hónapban és itt csak egy autó adatait tudják megadni.

    Üdvözlettel:

    Botosné Brigitta

 15. Gere Ágota szerint:

  Kedves Brigitta!
  Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy vajon a munkáltatónak csak akkor kell-e foglalkoznia ezzel a költségtérítéssel, ha azt a munkavállaló kezdeményezi vagy helyes az a gyakorlat, hogy csak annak a munkavállalónak fizeti, aki kérte, aki nem kérte (esetleg nem tud róla vagy nem kívánja érvényesíteni a jogát olyan elhanyagolható az összeg), akkor jogszerű, ha nem téríti? Kötelessége lenne-e a munkáltatónak felhívnia erre a dolgozók figyelmét? (nyilván a munkáltatói érdek nem ezt diktálja, de ha így nem szabályos, akkor azzal többet veszíthet)
  Köszönöm, Gere Ágota

  • Botosné Brigitta szerint:

   Kedves Ágota,
   Adható a költségtérítés. Amennyiben adja, akkor azonos feltételeket célszerű biztosítani minden munkavállalónak.
   Üdvözlettel:
   Botosné Brigitta

 16. Róbert szerint:

  Kedves Brigitta!
  Egy barátom állami fenntartású intézményben kezdett dolgozni (pedagógus). Mikor véletlenszerűen rákérdeztem, hogy fizetik-e a munkába járást, értetlenül nézett rám. Nemrég írta, hogy a munkahelyén nem is hallottak ilyenről, ekkor az én homlokom lett ráncos. A Kormányrendeletet, melyre fentebb hivatkozott, többször is elolvastam. A tömegközlekedés nagyon jó munkahelye és lakhelye között, munkaidejének kötöttsége nem befolyásoló tényező. Ezért nem is járna, ennek ellenére nekem van olyan kollégám, aki megkapja az említett 9 Ft-os munkába járási elszámolást. (Korábbi kérdezők között is előfordult.) Nem értem. Ezt is kedvére válogatja a munkáltató? Mit javasol ez ügyben? Próbálkozzon barátom az elszámolás igénylésével?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel: Róbert

  • Botosné Brigitta szerint:

   Kedves Róbert,
   Adható a költségtérítés, így a munkáltatótól függ. Nem ismerem a feltételeket, hátteret, így nem tudom, hogy milyen reakciója lenne a munkáltatójának.
   Üdvözlettel:
   Botosné Brigitta

 17. Mimi szerint:

  Kedves Brigitta!
  A kérdésem a következő lenne; útiköltség hozzájárulás igénybevétele kizárólag lakcímkártyán szereplő (bejelentett) lakcímmel lehet?
  Köszönettel: Mimi

  • Botosné Brigitta szerint:

   Kedves Mimi,
   Ha a munkavállaló nyilatkozik, hogy nem lakcímkártyán szereplő címről közlekedik, hanem egy másik címről és ott életvitelszerűen lakik, akkor elméletileg el kell fogadnia a munkáltatónak.
   Üdvözlettel:
   Botosné Brigitta

 18. Panker Zsuzsanna szerint:

  Kedves Brigitta!

  A munkahelyem 18 km-re van az otthonomtól, rendkívül ritka a buszjárat illetve reggel nem érnék be valamint a délutános műszak után nem tudnék hazajönni és a
  a munkáltatóm személygépkocsira semmilyen költségtérítést nem fizet.Szeretném megkérdezni hogy a 9 Ft/km költségtérítés jár vagy pedig adható..

  Válaszát előre is köszönöm: Panker Zsuzsanna

  • Botosné Brigitta szerint:

   Kedves Zsuzsanna,
   Autóbuszt, vonatot kötelező téríteni bizonyos százalékig. A költségtérítés adható, ha ilyen rendelkezése van a munkáltatónak.
   Üdvözlettel:
   Botosné Brigitta

 19. Gyula szerint:

  Kedves Brigitta! Tanárként dolgozom egy faluban, ahol az önkormányzattól szolgálati lakást kaptam szeptembertől. Péntekenként hazautazom és hétfőn jövök vissza saját autómmal.Eddig fizették a 9 ft-t km-ént.Januártól megszüntették, azzal az indokkal, hogy van szolgálati lakásom és a Klik nem fizeti a családom “látogatását”. Kiváncsi vagyok a véleményére! Tisztelettel. Gyula

  • Botosné Brigitta szerint:

   Kedves Gyula,

   Az életvitelszerűen tartozkodást veszik figyelembe az útiköltségként és ez valószínűleg a szolgálati lakásnál értendő.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 20. Megyke71 szerint:

  Kedves Brigitta,
  jelenleg álláskeresésben vagyok. Sajnos sok interjú alkalmával elhangzott a leendő munkaadó által, hogy nem fizeti a munkába járás költségét. Itt konkrétan MÁV bérletre (86 % támogatás) gondolok, azzal könnyedén megoldható lenne a napi bejárás. Kötelező-e fizetnie a munkáltatónak vagy csak adható? Milyen hátrányai vannak a munkaadónak, azaz miért nem “szeretik” támogatni? Esetlegesen van-e valami amivel érvelhet a vidéki ember egy helyi lakossal szemben, hogy így munkát kaphasson?
  Köszönettel:
  Gabriella

  • Botosné Brigitta szerint:

   Kedves Gabriella,

   A MÁV bérletet tudomásom szerit kötelező adni, ha szükséges a bejáráshoz. Plusz költség a munkálatónak, de egy munkaüggyel foglalkozó tanácsadó többet tud erről mondani.
   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 21. Anikó szerint:

  Tisztelt Botosné Brigitta!
  Szeretném segitségét és tanácsát kérni a következő problémában:
  A mukahelyemen eddig válalati autót biztosítottak amunkám elvégzéséhez, de most saját autóval szeretnék ha megoldanám, és nem tudom, hogy ebben az esetben miaz elszámolás módaja, és tarifája.

  ÜDVÖZLETTEL!

  • Botosné Brigitta szerint:

   Kedves Anikó,

   Ha a munkához szükséges, akkor az ezzel kapcsolatosa felmerült költségeket (leginkább üzemanyagot) fizetnie kell egy költségelszámolás alapján. Ezen felül amortizációra, kopásra is kell fizetni a megtett km alapján. Részleteket ők határozzák meg, mivel többet is fizethetnek, mint ami kötelező.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 22. Sz. Zoltán szerint:

  Tisztelt Botosné Brigitta!

  Feleségem december óta állami fentartású intézményben dolgozik. Busszal jár 50 km-re. Az Államkincstárban történő számfejtés még mindig nem jutott odáig, hogy térítették volna az utiköltségét, ami eddig már több mint 200 ezer Ft. Fizetést is két hónap késéssel kapott először.
  Rendszeresen telefonál, személyesen keresi az ügyintézőket. Arra hivatkoznak, hogy elfoglaltak.
  Már attól tart, hogy ez a munkahely rovására mehet, vagyis felmondhatnak neki a “zaklatás” miatt.
  Ez így szabályos, vagy nem törvénybeütköző? Mit lehet tenni, és milyen módon, hogy ne okozzon ez feszültséget a munkáltatóval?
  Köszönöm a válaszát.

  • Botosné Brigitta szerint:

   Kedves Zoltán,

   Erre a kérdésre munkaüggyel foglalkozó szakember tud bővebb választ illetve tanácsot adni, én sajnos ebben nem tudok segíteni.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 23. Sz.Vera szerint:

  Tisztelt Botosné Brigitta,
  Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a munkahelyem téríti az útiköltségem 86%-át (mivel vidékről járok dolgozni Budapestre), de a bérlet mellé kötelezővé tette a számla benyújtását is. Ebben a hónapban viszont figyelmetlenségből nem kértem a bérletem érvényességi ideje alatt számlát, utólag pedig nem állít ki a MÁV. Megteheti-e a munkáltatóm, hogy nem téríti meg a 86%-ot arra hivatkozva, hogy nincs róla számlám, miközben a törvény kimondja, hogy nem szükséges a bérlet mellé számlát benyújtani?
  Előre is nagyon köszönöm válaszát!
  Tisztelettel, Veronika

 24. juhász ferenc szerint:

  üdvözlöm!
  Munkahelyemen, időben, és szabályosan leadtam a bérlet elszámolásomat, de határidőre nem számolták el.
  Köteles vagyok-e még egy hónapot megfinanszírozni?
  Köszönöm a választ!

  • Botosné Brigitta szerint:

   Tisztelt Ferenc,

   Munkaszerződés feltételei a kérdésesek valamint ez inkább munkaügyi kérdés, így munkaügyis tanácsadó megkérdezését javaslom.

   Üdv:

   Botosné Brigitta

 25. Cs. Sándorné szerint:

  Tisztelt Botosné Brigitta!
  A lányom a TÁMOP-2.3.4.A-13/1-2014-1527 projekt keretében gyakornokként kapott munkát az egyik szomszédos városban. A munkáltató nem akar neki útiköltség hozzájárulást fizetni. Érdeklődnék, hogy ön szerint jogosan teszi-e?
  Várom válaszát: Cs.Sándorné

  • Botosné Brigitta szerint:

   Kedves Cs.Sándorné,

   Nem tudom, hogy mi szerepel a szerződésében, esetleg ebben lehetnek más kikötések, mivel gyakornok. Munkaügyi tanácsadó megkérdezését javasolnám e témában.

   Üdv:

   Botosné Brigitta

 26. B. Attila szerint:

  Tisztelt Botosné Brigitta!

  Lakóhelyem és munkahelyem között kedvezményes menetjeggyel közlekedek minden nap vonattal. A jegyeket eddig szépen leadtam mindig és a munkavállaló el is számolta rendesen. Azonban az utóbbi időben megesett, hogy nem a lakóhelyemen, hanem két megállóval a munkahelyhez közelebb (ez a megálló ugyanezen a vonalon van, a lakóhely és a munkavállaló között) szálltam fel a vonatra. Ezen menetjegyeket a munkavállaló azonban nem akarja elszámolni, azzal az indokkal, hogy nem a lakóhelyről járok be.

  Érdeklődni szeretnék, hogy ez mennyire szabályos így, hisz véleményem szerint így is el kellene számolni a munkaváltatónak a jegyeket, tekintve, hogy ez a megálló ahol néha felszállok a lakóhely és munkahely között van és a kifizetett összeg is kevesebb nekem is illetve a munkáltatónak is.

  Köszönöm szépen válaszát!

  Üdv,
  B.Attila

  • Botosné Brigitta szerint:

   Kedves Attila,

   Elméletileg van egy nyilatkozata, amelyen feltüntették a lakóhelyet. Esetleg lehetne készíteni egy másikat is, hogy időszakosan onnan érkezik. A további a munkáltatótól függ.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 27. G.D szerint:

  Tisztelt Botosné Brigitta!

  Szeretném állásfoglalását kérni:

  Jól értelmezem a törvényt, hogy a munkáltatónak minden esetben kötelessége a heti 1, havi max 4 alkalommal a hazautazás oda-vissza költségének min 86%-os térítése, még akkor is, ha egyébként nincs cafeteria szabályzata vagy bármi egyéb, béren kívüli juttatása?

  Van-e olyan eset, amikor a munkáltató nem köteles a hazautazást a fenti feltételekkel téríteni?

  Köszönettel,
  G.D

  • Botosné Brigitta szerint:

   Kedves G.D,

   A munkáltatónak térítenie kell az utazási költséget, ha a munkahely és lakóhely nem ugyanazon a településen van. A további kérdésekben egy munkaügyi szakértő megkeresését ajánlanám, mivel ez nem az én szakterületem.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 28. Z.Krisztina szerint:

  Tisztelt Botosné Brigitta!
  Én azt szeretném kérdezni, hogy hétvégi túlműszakra is járna a 9 Ft/km költségtérítés?
  Köszönettel: Z. Krisztina

  • Botosné Brigitta szerint:

   Kedves Krisztina,

   Ha hétköznap jár, akkor hétvégén is, mivel gondolom nem lesz jobb a közlekedés.

   Üdv:

   Botosné Brigitta

 29. Tanárnő szerint:

  Tisztelt Botosné Brigitta!

  A kérdésem a következő:
  Lakóhelyemtől 40 km-re dolgozom, és a kérdésem az, hogy ha egy hónapon belül utaztam buszjeggyel is, és havi bérlettel is (a bérletet pár nappal később vásároltam meg, mint ahogyan a buszjeggyel utaztam, tehát a két időintervallum nem fedi egymást), akkor a munkáltató köteles mindkettőnek a 86%-át megtéríteni?
  Vagy pedig egy hónapon belül csak egyfélét fogadnak el? (Vagy csak jegy, vagy csak bérlet?)
  Válaszát előre is köszönöm!
  Tanárnő

  • Botosné Brigitta szerint:

   Tisztelt Tanárnő,

   Ha a bérlet egész havi, akkor csak azt fogadja el, hiszen a kettő fedi egymást. A továbbiak a munkáltató döntési körébe tartozik és elméletileg van egy szabályzatuk, amely alapján fizetnek költségtérítést. Ezt kellene megnézni.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 30. Zsolt szerint:

  Űdv.azt szeretném kérdezni hivatàsosként dolgozom a vizen nincs szolgàlati kocsi sajàtomat hasznàlom teljesen tönkre ment kapok benzinpénzt 25,000-ft/ho de most hogy szoltam hogy megkellene csinàltatni elzàrkòznak mit tegyek.

  • Botosné Brigitta szerint:

   Kedves Zsolt,

   Autó költségként 9+ Ft/km-t szoktak fizetni munkába járás címen, amely fedezi az amortizációt is. Költségként nem tudja a munkahely figyelembe venni a magán autó javítását.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 31. Kiss Péter szerint:

  Kedves Brigitta!

  Közalkalmazottként dolgozom egy KLIK fenntartású iskolában. Március 10-e van, de se a januári sem a februári bérlet árát nem kaptuk meg. Kérdésem, hogy van e valamiféle jogszabály, ami rögzíti, meddig kell kifizetni a bérleteket, ill. van e jogkövetkezménye annak, ha nem fizetik határidőre.

  Ha én nem jövök be dolgozni, annak nyilván van jogkövetkezménye. Fordítva is igaz ez, hogyha ne mfizetik ki az utazási költségtérítést ? Köszönöm!!

  • Botosné Brigitta szerint:

   Kedves Péter,

   A munkáltatónál ill. a KLIK-nél kellene először utána érdeklődni, hogy történt valami-e a rendszerükben, hogy nem történt kifizetés. Esetleg átállítottak-e valamit. Ha a bérlet leadásra került, akkor annak is nyoma van.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 32. Tomor István szerint:

  Tisztelt Botosné Brigitta!

  A következő kérdéssel fordulok Önhöz:

  A munkahelyem és a lakóhelyem közötti útvonaldíj 86%-át akkor is köteles a munkáltató kifizetni, ha nem a lakóhelyemen, hanem ahhoz közeli településen (ahova személygépkocsival elvisznek) váltok vonatjegyet (mivel lakóhelyemen nincs vasútállomás)?

  Válaszát köszönöm!

  • Botosné Brigitta szerint:

   Tisztelt István,

   86 %-ot menetjegy vagy bérlet alapján tudnak fizetni, így ez csak a vasútállomásig igaz. A köztes részt esetleg fizethetik 9,- Ft/km díjon költségtérítésként, de ezt a munkáltatóval kell egyeztetni.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 33. Varga Margit szerint:

  Kedves Brigitta!

  Busszal járok dolgozni. A 86 %- os térítést is megkapom. De szombatonként kell járnom dolgozni, olyankor nagyon rossz a közlekedésem. Buszom 8:12 kor indul 8:45 -re már a a munkahelyemen vagyok, de a munkaidőm csak du. 13 órakor kezdődik. A kérdésem az lenne, hogy a szombati napra igényelhetem a gépjármú 9 Ft/km es hozzájárulást?

 34. Vivi szerint:

  Kedves Brigitta! Munkaltatom keresem ellenere tobb eve nem fizeti az utikoltsegem, pedig nincs buszjarat a lakhelyem es munkahelyem kozt. Sajat kocsival jarok. A valasz az volt, ugyis csak 9ft, oruljek hogy dolgozhatok, illetve a helyi kollegak is kocsival jarnak… Most egyik kollega sarkara allt, es hirtelen minden videki kapott formanyomtatvanyt az igenyleshez. Erdeklodnek, visszamenoleg van ra mod, hogy kifizessek az elmaradt eveket? Busz korabban sem volt a ket telepules kozt, en pedig mindig is kocsival jartam.
  A masik kerdesem az, mi a helyzet olyankor, ha egy nap tobbszor is meg kell tennem az utat? Ilyen gyakran elofordul. Peldaul visszamegyek, mert gyerekeket kiserek szinhazba, visszamegyek mert 4 utan tanari ertekezlet van, visszamegyek fogado ora van este, anyak napi musor, stb. stb. Ilyenkor is csak napi egy oda-vissza ut kifizetesere van lehetoseg? Valaszat elore is koszonom! Vivi

  • Botosné Brigitta szerint:

   Kedves Vivi,

   Egy munkaügyi szakértővel történő egyeztetést javasolnék, mivel ez jobban az ő “felségterülete”.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 35. Tóth Ágnes szerint:

  Kedves Brigitta!

  Amennyiben nem saját nevemen van az autó, hanem a páromén és azzal járok 65 km távolságra dolgozni, akkor is jár a 9 Ft/km-es útiköltség térítés?

  Válaszát előre is köszönöm szépen!

 36. kiss aladár szerint:

  Érdeklődöm,hogy munkábajárás költségét utólag lehet e érvényesíteni, ha már nem ott dolgozik valaki,mert közösségi közlekedés bonyolult volt így szgk val jártam be? Milyen módon lehet ezt utólag kérni ha megszűnt ott a munkaviszony?

  • Botosné Brigitta szerint:

   Kedves Aladár,

   Ezt akkor kellett volna rendezni, most esetleg Bíróságon keresztül. Javasolnám egy munkaügyi szakértővel ill. ügyvéddel történő egyeztetést.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 37. Kalocsa László szerint:

  Kedves Brigitta!
  Több éve dolgozom a munkahelyemen. Gépkocsival jártam és járok dolgozni. Eddig rosszul számolták ki a munkáltató a benzinpénzt. A kérdésem az lenne, hogy visszamenőleg mennyi idejig lehet visszakövetelni a jogos összeget.

  Üdvözlettel:
  K. László

  • Botosné Brigitta szerint:

   Kedves László,

   Egy munkaügyi szakértő felkeresését javaslom, mivel ez nem szakterületem.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 38. Horváth Julianna szerint:

  Érdeklődnék ha a tartózkodási helytől 160 km-re van a munkahelyem és én nem minden nap utalnék haza tehát hétfőn jönnek fel a munka helyre. Hét közepén haza mennék de reggel újra mennék a munka helyre aztán pénteken újra haza. Amikor nem mennék haza akkor ismerősökkel laknek. Ilyen esetben fizetne a munkahely vagy mert nem minden nap onnan járok esetleg nem. Ha fizetne akkor hogyan kérjem milyen jogcímen.

 39. Horváth Julianna szerint:

  Nem írtam oda, hogy gépkocsival közlekednek és ha így járnék akkor az heti 2 fel és le menetelt jelentene. Illetve ilyenkor meg kell adni azokat a napokat amikor megyek és jövök mert szabadság esetén ez nem jár.

  • Botosné Brigitta szerint:

   Kedves Julianna,

   Ezt a munkáltatóval kell leegyeztetni. Ilyen távolságban heti 1 alkalmat kellene fizetnie. Egy munkaügyi szakértővel javasolnám a kapcsolatfelvételt.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 40. Vig Magdolna szerint:

  Tisztelt Brigitta,

  egyéni vállalkozó is köteles az alkalmazottjával szemben utiköltségtérítésre?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel:
  Vig Magdolna

  • Botosné Brigitta szerint:

   Kedves Magdolna,

   Azokra úgyanúgy kötelezett, mint más cég, mivel munkáltató.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 41. Balogh Ágnes szerint:

  Tisztelt Brigitta,
  Középiskolában dolgozom,érettségi tárgyat tanítok.A végzősök ballaggása után az óraszámom 18-ra csökkent.Köteleztek 4 tanóra megtartására egy 20 km-rel távolabbi intézményben(ugyanazon szakképzési centrumhoz tartozunk).Sajnos,tömegközlekedéssel kivitelezhetetlen az átjárás,mindössze 15-20 percem van rá.Kénytelen vagyok saját gépjárművet használni.A költségtérítés 15 Ft/km,ezzel mindjárt mínuszba is kerülök.
  Tudomásom szerint a KLIKnél például 1005-os volt a térítés ilyen esetben.
  Hogyan lehetsége ez a nem túl egyöntetű szabályozás?Van-e mód arra,hogy megkapjam a teljes összeget?

  • Botosné Brigitta szerint:

   Tisztelt Ágnes,
   Nem ismerem a költségtérítési szokását a KLIK-nek, így ott kellene érdeklődni ezek feltételeiről.
   Üdv:
   Botosné Brigitta

 42. Baloghné szerint:

  Kedves Brigitta!

  Mint munkáltató, mennyi időre lehet visszamenőleg elszámolni az alkalmazottaknak a munkába járás költségtérítését, ha saját gépkocsival járnak?
  Valamint milyen nyomtatványokra, nyilatkozatokra lesz szükségem.
  Ilyenkor útnyilvántartást kell vezetniük az alkalmazottaknak? Mi alapján ellenőrizhetők?

  Válaszát előre is köszönöm!

  • Botosné Brigitta szerint:

   Üdvözlöm,

   Munkaügyi szakértő megkeresését ajánlom, mivel ő ismeri részletesen a Munka törvénykönyvét.
   Üdvözlettel:
   Botosné Brigitta

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.