Számlázó program használatának bejelentése

stop

A nemzetgazdasági miniszter 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelete alapján 2014. október 1-től már csak olyan számlázóprogramot lehet forgalomba hozni, amibe a NAV belelát. Azoknak a vállalkozóknak, akik jelenleg is számlázó programot használnak 2014. november 15-ig be kell jelenteniük a NAV-nak, hogy melyik szolgáltató programját használják számlázásra.

Az új vásárlások esetén pedig 30 nap fog rendelkezésre állni, hogy a bejelentést megtegyék a vállalkozások. Program vásárlásakor a forgalmazónak ugyanúgy el kell kérnie majd az ügyfél adószámát, mint ahogy a számlatömbök vásárlásakor történi, így a forgalmazónak is bejelentési kötelezettsége lesz.

Részletes program leírást is fog kapni az ügyfél, amely tartalmazza a program információit és az ügyfélnek meg kell őriznie a számlákra vonatkozó elévülési idő végéig.

Az adóhatóság bármikor ellenőrizheti a bejelentett számlázó program működését. Ezt úgy is megtehetik, hogy az adóellenőr jelenlétében egy próbaszámlát kell kiállítani. Ezt a funkciót mindegyik számlázó programba be kell majd építeni.

Amennyiben a vállalkozó elfelejti bejelenteni számlázó programját a NAV felé, akkor az azzal kiállított számla nem lesz érvényes, amelynek komoly következményei lehetnek elszámoláskor.

Tetszett? Küld el másnak is!
 • Print
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • PDF
 • RSS
Kategória: Adózási ismeretek, Blog, Egyéni vállalkozás, számlázás | A közvetlen link.

4 hozzászólás a(z) Számlázó program használatának bejelentése bejegyzéshez

 1. Adastra szerint:

  Kérdésem csak annyi lenne ehhez: viszont ugye továbbra sem KELL, nem kötelező online számlázó programot használni? Továbbra is jó a papir alapú számlatömb is, és szabadon választható, hogy azt, vagy online szám.gépes programot használ az egyéni vállalkozó?
  Köszönettel.

 2. Kovács János szerint:

  Kedves Brigitta,

  A gyerekeimtől kaptam ősszel egy ipadot ez egy jó kis dolog, és találtam rá egy számlázó programot az App Store ban. Az lenne a kérdésem, hogy ezt valóban használhatom számlázáshoz? Eddig számlatömböt használtam, de már szeretnék modernizálódni. A benti gépemen megfordult már pár számlázó program de egyik sem volt olyan amit értettem volna használni. Ez a számlázó app jónak tűnik, csak nem vagyok teljesen biztos benne, hogy hivatalosan használhatom. Ha ezzel állítok elő elektronikus számlát, akkor azt kinyomtatva kell elküldenem a vevőnek vagy tényleg elég ha egyszerűn csak emilben átküldöm? Ez nekem egy kicsit fura, ezért kérdezném öntől. Az ha kinyomtatom aláírom, pecsételem és úgy küldök számlát az rendben, de már engedi a törvény tényleg, hogy így is lehessen. Nem akarom magam kellemetlen helyzetbe hozni azért kérdezem. Kérdeztem én a számlázó program fejlesztőit, de hát tudja, jobb több helyen utánna járni a dolognak.

  • Botosné Brigitta szerint:

   Kedves János!
   Ezt a programot nem ismerem, de ha a NAV engedélyezte, akkor használható a program hivatalosan. Elektronikus számlát csak e-mailben lehet küldeni (elektronikusan) és úgy is kell tárolni. Van olyan, amelyet pdf-ben küld el és az ügyfélnek ki kell nyomtatnia és így lesz hivatalos számla. A Naturasoft számlázó programját ajánlanám, mert nekem bevált és könnyen kezelhető.
   Üdv:
   Botosné Brigitta

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.