SZJA bevallás 2012. évről

SZJA adóbevallás 2012-ről2013. évvel újra eljött az SZJA  adóbevallás elkészítésének határideje. Ehhez magánszemélyek esetében a munkáltatótól, kifizetőtől 2013. január 31-ig kellett megkapniuk a szükséges nyilatkozatokat, adatokat.

Magánszemélyként az 2012-es évre vonatkozó adóbevallás elkészítését kérhettük munkáltatónktól (feltéve, hogy vállalja)  illetve önadózás keretében saját elkészítéssel. Ezekről döntésünket 2013. január 31-ig kellett meghoznunk és tájékoztatnunk a munkáltatónkat.

Amennyiben önadózást választunk illetve a munkáltató nem vállalja, akkor lehetőség van 2013. február 15-ig a NAV közreműködését kérni az egyszerűsített adóbevallás elkészítésében. Ehhez a 1253NY jelű nyilatkozatot kell kitölteni és beküldeni a NAV-nak 2013. február 15-ig.

Magánszemély esetében amennyiben a családi kedvezmény visszajáró adóját szeretnénk már előbb visszakapni, akkor önadózással a  1253-as adóbevallási nyomtatvány kitöltésével tehetjük meg, mivel így a bevallás beérkezését követő 30 nap múlva az adóhatóság visszautalja az adót, amennyiben mindent rendben talált.

A 1253-as nyomtatvány kitöltése és beküldése esetén, akár már 2013. március 1-től is megkaphatjuk a visszaigényelhető adót. Ennek a bevallásnak a kitöltése azért célszerűbb, mert az adóhatósági egyszerűsített bevallás esetén az adó visszatérítése várhatóan csak 2013. júniusában történik meg.

Családi adókedvezmény megosztása esetén, ha a jogosult nem tudta teljes mértékben igénybe venni a kedvezményt, akkor a fennmaradó részt házastársa, élettársa a törvényben meghatározott feltételek teljesülése estén igénybe veheti. Ekkor a házastársnál visszaigényelhető adó keletkezik (feltéve, hogy nem volt fizetendő adója).

A 1253-as jövedelemadó bevallás beadási határideje magánszemélyek esetében 2013. május 20.

Ha nem tudod vagy nem mered vállalni adóbevallásod elkészítését, de szeretnéd előbb visszakapni a visszaigényelhető adódat, akkor az alábbi oldalon kérheted adóbevallásod elkészítését: Adóbevallás elkészítés megrendelése

Tetszett? Küld el másnak is!
  • Print
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • PDF
  • RSS
A bejegyzés kategóriája: Adózási ismeretek, Blog, Egyéni vállalkozás, Könyvelés, SZJA bevallás
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük