Tájékoztató a kiértesítő levelekkel kapcsolatosan jelentkező feladatokról, valamint az EGYKESZ adatlap rendszeresítéséről

info2Forrás: NAV

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2016. januártól a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (a továbbiakban: NAV) egységes folyószámlán tartja nyilván az adó- és a vámszakmai tevékenységéhez kapcsolódó adózókra, illetve ügyfelekre vonatkozó adatokat.

Az egységes, egy felületen lekérdezhető folyószámla rendszer bevezetésével egyidejűleg a korábban a NAV adó-, illetve vámszervénél külön-külön nyilvántartott folyószámlák elkülönült hozzáférése megszűnik.

Az egységes folyószámlához történő hozzáférési jogosultság bejelentésének elősegítése érdekében 2015. október 16-ától megkezdjük az állami adó- és vámhatósághoz korábban már bejelentett, vagy csak adós, vagy csak vámos folyószámla lekérdezési joggal rendelkező képviselők, állandó meghatalmazottak/megbízottak (a továbbiakban: képviselők) kiértesítését. Annak érdekében, hogy az említett képviselők 2016. januártól zavartalanul hozzáférjenek az egységes folyószámla adataihoz, a kiértesítés az érintett képviselt adózók felsorolásán túl kiterjed azon információkra is, melyek az állami adó- és vámhatóságnál vezetett, 2016. január 1-jét követően bevezetésre egységes folyószámla hozzáférési jogosultság bejelentéséhez szükségesek.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a levelek elektronikus formában kerülnek kiküldésre a képviselők ügyfélkapus tárhelyére. Papír alapon csak azok a képviselők kapnak levelet, akik kizárólag személyes, illetve papír alapú folyószámla ügyintézési jogosultsággal rendelkeznek, és nincs élő ügyfélkapus hozzáférésük.

Annak érdekében, hogy a hozzáférési jogosultság bejelentése zökkenőmentes lehessen, az alábbiakban tájékoztatást adunk az egyes levelekhez, valamint jogosultságokhoz kapcsolódóan jelentkező teendőkről:

 • Amennyiben a képviselő részére elektronikus úton került kézbesítésre a levél:

  • Elektronikus úton került kézbesítésre a kiértesítő levél, és annak tartalma szerint a képviselőkizárólag személyes, illetve papír alapú adó folyószámla jogosultsággal rendelkezik,úgy a listában szereplő adózók tekintetében további teendő a 2015. évben nincs. Annak érdekében, hogy a 2016. januártól kezdődően egységesen kezelt folyószámla ügyintézési jogosultsága zavartalan legyen, EGYKE adatlapot kell beadnia 2016. januárban, melyen jelölheti az egységes folyószámla ügyintézési jogát. (Az egységes folyószámla ügyintézési jogot tartalmazó EGYKE adatlap legkorábban 2016. januárjától lesz elérhető.)

  • Elektronikus úton került kézbesítésre a kiértesítő levél, és annak tartalma szerint a képviselő ’T180, ’VAMO, R01, vagy EGYKE adatlapon bejelentett, elektronikus folyószámla ügyintézési jogosultsággal rendelkezik, úgy a listában szereplő adózók tekintetében az EGYKESZadatlapot kell elektronikus úton benyújtania 2015. október 16-ától kezdődően.

Kérjük, hogy az EGYKESZ adatlapot lehetőség szerint a kiértesítő levélben leírtak alapján, 2015. november 16-ig szíveskedjenek benyújtani. Felhívjuk figyelmüket, hogy az EGYKESZ adatlap kizárólag 2015. december végéig érhető el, azt követően a módosított EGYKE adatlap benyújtására nyílik csak lehetőség. Amennyiben ezen határidőig nem ad be EGYKESZ adatlapot, az hátránnyal nem jár, azonban az ügyintézés gördülékenységének elősegítése érdekében elsősorban ennek benyújtását javasoljuk a megadott határidőig.

 •  Amennyiben a képviselő részére papír alapon került kézbesítésre a kiértesítő levél:

Amennyiben a képviselő részére papír alapon került kézbesítésre kiértesítő levél, úgy a képviselt, a levél végén felsorolt adózók tekintetében ’VAMO vagy EGYKE adatlapon bejelentett, kizárólag személyes, illetve papír alapú adó folyószámla ügyintézési jogosultsággal rendelkezik.

  • Ebben az esetben ezen adózók tekintetében a 2015. évben további teendője nincs. Annak érdekében, hogy a 2016. januártól kezdődően egységesen kezelt folyószámla ügyintézési jogosultsága zavartalan legyen, EGYKE adatlapot kell beadnia 2016. januárban, melyen jelölheti az egységes folyószámla ügyintézési jogát. (Az egységes folyószámla ügyintézési jogot tartalmazó EGYKE adatlap 2016. januárjától lesz elérhető.)

Amennyiben akár papír alapon, akár elektronikusan került kiküldésre a kiértesítés, és a 2015. évben aképviseleti jogosultsága tekintetében egyéb, az egységes folyószámlát nem érintő változás áll be, kérjük szíveskedjenek EGYKE adatlapot benyújtani a változás nyilvántartásba vétele érdekében, majd amennyiben a folyószámla ügyintézési jogosultság továbbra is fennáll, ezt követően az EGYKESZ adatlapot is be kell benyújtani.

Amennyiben az Ön részére megküldött kiértesítő levél szerint olyan adózók tekintetében rendelkezik folyószámla ügyintézési jogosultsággal, melyeknél Ön már nem képviselő, úgy kérjük, hogy a képviseleti jogosultság megszüntetése érdekében szíveskedjen beadni az ezen célra szolgáló EGYKE adatlapot.

Tetszett? Küld el másnak is!
 • Print
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • PDF
 • RSS
A bejegyzés kategóriája: Adózási ismeretek, Blog, EBEV portál, EGYKE, meghatalmazás
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük