Tájékoztató az adóhatósági igazolások kiadásával kapcsolatban

i-jelForrás: NAV

2016. január 1-től az eddig megszokott adó- és együttes adóigazolások helyett új tartalmú adóigazolásokat1 állítanak ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélszolgálatai.

Az új adóigazolás kiadása során az adóhatóság vizsgálja az adó-, vámtartozások, a behajthatatlanság címén nyilvántartott, de el nem évült tartozások fennállását, az elévülési időn belüli bevallásokat, a jogerős megállapításokat és a végrehajtásra vagy visszatartásra átadott köztartozásokat.

Megmarad a köztartozásmentesnek minősülés tényéről szóló igazolás is, amely kizárólag nemleges tartalommal, a köztartozásmentes adózói adatbázis vizsgálati szempontjainak2 figyelembevételével kerül kiállításra.

További kedvező változások, hogy az új adószámlán nyilvántartott adó- és vámtételek (a letétek és az elkülönült számlák figyelembevétele nélkül) nettó módon kerülnek beszámításra, mindemellett megszűnik az igazolások utáni illetékfizetési kötelezettség is.

Tekintettel arra, hogy az év első hetében több rendszerünkben jelentős átalakítás (folyószámla integráció, igazolás kiadási rendszer átalakítása) folyik, az igazolások zavartalan kiadása 2016. január 7-től biztosított.

Erre tekintettel kérjük tisztelt ügyfeleinket, hogy az igazolás kiadással kapcsolatos ügyeiket lehetőség szerint december 29-ig, vagy az átállást követően január 7-től szíveskedjék intézni!

Az átmeneti időszakban szíves megértésüket kérjük!

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

 

Tetszett? Küld el másnak is!
  • Print
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • PDF
  • RSS
Kategória: adóigazolás, Adózási ismeretek, Blog | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük