A kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adóalanyiság megszűnésével kapcsolatos szabályok változása 2017. január 1-jétől

Forrás: NAV

A kisadózó vállalkozások tételes adója (a továbbiakban: kata) szerinti adóalanyiság megszűnésére vonatkozó szabályokkal összefüggésben az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2016. évi CXXV. törvény (a továbbiakban: Módtv.) két fontos változást vezet be 2017. január 1-jétől.

Ezek közül az egyik azzal a szabállyal függ össze, mely szerint megszűnik a kata-alanyiság, ha a kisadózó vállalkozás az Önálló vállalkozók tevékenységi jegyzéke, illetőleg a TEÁOR 2008 szerint 68.20 Saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése besorolású tevékenységből az adóalanyiság időszakában bevételt szerez.

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (a továbbiakban: Katv.) 5. §-a egy új, a kisadózó vállalkozást terhelő bejelentési kötelezettséggel egészül ki, így a kisadózó vállalkozásnak a bérbeadási tevékenységből származó bevétel megszerzését követő 15 napon belül be kell jelentenie az állami adó- és vámhatósághoz ezen bevétel megszerzésének időpontját.

A másik, az adóalanyiság megszűnését érintő, kedvező irányú módosítást jelent az, hogy – a hatályos szabályok szerinti 24 hónapos időszakhoz képest – lerövidül az az időszak, amelyben kizárt a kata-adóalanyiság megszűnését követően annak újbóli választása.

Az új szabály szerint az adózó a kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adóalanyiság megszűnésének évében és az azt követő 12 hónapban nem választhatja ismételten a Katv. szabályainak alkalmazását.

A Módtv. által beiktatott szabályhoz nem kapcsolódik átmeneti rendelkezés, és a kedvezőbb szabály 2017. január 1-jén lép hatályba, ezért azok az adózók, akiknek a kata-adóalanyisága korábban olyan időpontban szűnt meg, mely időponttól számítva 2016. december 31-ig nem telik el 24 hónap, ebben az évben nem jelenthetik be az állami adó- és vámhatósághoz, hogy 2017. január 1-jétől ismételten a kata-adóalanyiságot választják. Ezek az adózók a kata-adóalanyiság újbóli választására irányuló szándékukat – feltéve, hogy az adóalanyiságuk megszűnésének korábbi időpontjától számítva 2017. február hónapjáig letelik az adóalanyiság ismételt választását kizáró időszak – legkorábban 2017. január hónapban jelenthetik be, így a Katv. szerinti adóalanyiságuk 2017. február 1-jén jöhet létre.

Tetszett? Küld el másnak is!
  • Print
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • PDF
  • RSS
Kategória: Blog, Egyéni vállalkozás, KATA adózás | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük