A NAV Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda a kijelölt személy adatairól szóló tájékoztatása

Forrás: NAV

Az Európai Unió és az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések végrehajtásáról szóló 2017. évi LII. törvény (korlátozó intézkedésekről szóló törvény) – a korábbi szabályozástól eltérően – előírja, hogy a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvény (pénzmosás elleni törvény) hatálya alá tartozó szolgáltató (szolgáltató) köteles kijelölni egy vagy több személyt (kijelölt személy), akik a NAV Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda számára küldött bejelentések továbbításáért felelnek. Mind a pénzmosás elleni törvény, mind a korlátozó intézkedésekről szóló törvény bejelentési kötelezettséget határoz meg a szolgáltatók, így például a bankok, pénzváltók, ügyvédek, könyvelők számára.

A korlátozó intézkedésekről szóló törvény alapján a kijelölt személy nevéről, beosztásáról szóló tájékoztatást a szolgáltató a korlátozó intézkedésekről szóló törvény hatálybalépését (2017. június 26.) követő harminc napon belül köteles megtenni. Ha a szolgáltató 2017. június 26-át követően kezdi meg a tevékenységét, akkor öt napon belül kell a kijelölt személy adatairól szóló tájékoztatást megtennie.

A szolgáltatók teljes körét figyelembe véve ez húszezernél több tájékoztatást eredményez, ha valamennyi szolgáltató eleget tesz tájékoztatási kötelezettségének. Ilyen mennyiségű információ fogadása és időszerű feldolgozása informatikai rendszer alkalmazásával lehetséges. Ennek megfelelő a kijelölt személyre vonatkozó adatokról szóló tájékoztatás az Ügyfélkapun keresztül az Általános Nyomtatvány Kitöltő (ÁNYK) keretrendszerben kitölthető VPOP_KSZ17 elnevezésű nyomtatvány alkalmazásával tehető meg a szolgáltató által. Megjegyzendő, hogy a pénzmosás elleni törvény szerinti ún. „pénzmosás-gyanús bejelentés” megtételére is az Ügyfélkapun keresztül az ÁNYK keretrendszerben letölthető másik nyomtatvány kitöltésével van lehetőség.

A szolgáltató által kijelölt személy (aki a szolgáltató vezetője, alkalmazottja vagy segítő családtagja1 lehet) a szóban forgó tájékoztatásnak Ügyfélkapun való elküldését követően automatikus válaszüzenetet kap a beküldött tájékoztatás érkeztetéséről, valamint a tájékoztatás sorszámáról2. A tájékoztatás sorszáma egy hivatkozási szám, amely alkalmassá teszi az informatikai rendszert arra, hogy a szolgáltató a kijelölt személy adataiban bekövetkezett változásokat módosítsa vagy törölje. A tájékoztatás sorszáma, amely a beküldött tájékoztatást mint adatlapot azonosítja, lehetővé teszi az informatikai rendszer számára annak meghatározását, hogy a kijelölt személy adatainak módosítása vagy törlése mely szolgáltatóra és a szolgáltató mely tevékenységi körére vonatkozik.

Előfordulhat, hogy egy természetes személyt két vagy több szolgáltató is kijelölt személyként nevez ki. Az még gyakoribb eset, hogy egy szolgáltató bár egy természetes személyt jelöl ki, azonban a szolgáltató több olyan tevékenységet (például könyvviteli tevékenység mellett adószakértői és adótanácsadói tevékenységet) is végez, amely a pénzmosás elleni törvény hatálya alá tartozik. Ezen esetekben annyi tájékoztatást kell benyújtania a természetes személynek, ahány szolgáltató nevében és ahány tevékenységi kör ellátása tekintetében került kijelölt személyként kinevezésére. Az előbbi szemléltető példák jól mutatják, hogy a tájékoztatás sorszáma közvetlenül a beküldött tájékoztatás adatlapjához, közvetetten pedig a szolgáltatóhoz és a szolgáltató által végzett tevékenységi körhöz kapcsolódik.

Mivel a korlátozó intézkedésekről szóló törvény előírása szerint kötelezően teljesítendő tájékoztatás vonatkozásában a pénzmosás elleni törvény szabályait is megfelelően alkalmazni kell, a NAV Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda egyidejűleg kérte a szolgáltatókat, hogy a VPOP_KSZ17 nyomtatvány megfelelő kitöltésével jelezzék, amennyiben a korlátozó intézkedésekről szóló törvény szerinti kijelölt személy megegyezik a pénzmosás elleni törvény szerinti kijelölt személlyel. Az eddigi gyakorlat azt mutatja, hogy a szolgáltatóknál ugyanazon kijelölt személyek látják el a pénzmosás elleni törvény és a korlátozó intézkedésekről szóló törvény által meghatározott feladatokat. Így a korlátozó intézkedésekről szóló törvény szerint kötelezően teljesített kijelölt személy adatairól szóló tájékoztatás során a szolgáltató megjelölheti, hogy a pénzmosás elleni törvény és a korlátozó intézkedésekről szóló törvény szerinti kijelölt személy megegyezik vagy a két törvény szerinti kijelölt személyre vonatkozó adatokat akár külön is rögzítheti.

Fontos továbbá kiemelni, hogy a kijelölt személy adatairól való tájékoztatás nem illetékköteles eljárás, amint az a korábbiakban sem volt soha illetékköteles eljárás.

_________________________________________________________________________________________

[1] A pénzmosás elleni törvény alapján a kijelölt személy segítő családtag is lehet.

[2] Az „egyedi azonosítószám” elnevezés „tájékoztatás sorszáma” elnevezésre változott.

Tetszett? Küld el másnak is!
  • Print
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • PDF
  • RSS
Kategória: Blog, pénzmosás, terrorizmus | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük