Egyéni vállalkozás leltározása

December 31-ei fordulónappal egyéni vállalkozások esetében, de más vállalkozási formáknál is leltározást valamint a készletek értékét szükséges meghatározni.  Leltározás előtt érdemes megnézni, megvizsálni a tárgyi eszközöket, hogy a tönkrement, meghibásodott  eszközök először le legyenek selejtezve, majd ez után kell elvégezni a leltározást, mert a felesleg kikerül a nyilvántartásból. 

Az SZJA törvény 5. mellékletének részletező nyilvántartásai között a 13. pontban található a leltározás részletes szabályozása az alábbiak szerint:

“13.1275 Leltár

A december 31-én, valamint a tevékenység megszüntetése esetén a megszüntetés napján meglévő vásárolt és saját termelésű készleteket leltározni kell a következő csoportosítás szerint:

– anyagok (alap-, segéd-, üzem- és fűtőanyag),

– használatba nem vett eszközök (szerszám, műszer, berendezés, felszerelés, munkaruha, védőruha),

– 100 ezer forintnál alacsonyabb értékű (1991. december 31-ét követően és 2001. január 1-jét megelőzően történő beszerzés esetén 30 ezer, 2000. december 31-ét követően és 2006. január 1-jét megelőzően történő beszerzés esetén 50 ezer forintnál alacsonyabb értékű) használatba vett tárgyi eszközök,

– áruk (kereskedelmi készletek),

– betétdíjas göngyöleg,

– alvállalkozói teljesítmények,

– saját termelésű készletek:

= befejezetlen termelés,

= félkész és késztermék.

Az áfát nem az általános szabályok szerint fizető magánszemélynek a leltárban

– a vásárolt anyagokat, a használatba nem vett 100 ezer forintnál alacsonyabb értékű (1991. december 31-ét követően és 2001. január 1-jét megelőzően történő beszerzés esetén 30 ezer, 2000. december 31-ét követően és 2006. január 1-jét megelőzően történő beszerzés esetén 50 ezer forintnál alacsonyabb értékű) eszközöket és az árukat a legutolsó, áfát is tartalmazó beszerzési áron, az előző évieket a nyitóleltári értéken kell szerepeltetnie;

– a 100 ezer forintnál nem magasabb értékű (1991. december 31-ét követően és 2001. január 1-jét megelőzően történő beszerzés esetén 30 ezer, 2000. december 31-ét követően és 2006. január 1-jét megelőzően történő beszerzés esetén 50 ezer forintnál alacsonyabb értékű) használatba vett tárgyi eszközöket az áfát tartalmazó beszerzési ár 50 százalékos értékén kell szerepeltetnie;

– a saját termelésű félkész és készterméket (így különösen a magánszemély által előállított, felújított, átalakított gépet, szerszámot) előállítási áron – az anyagköltség és a mások által végzett munka igazolt együttes összegében – kell szerepeltetnie.

Az áfát az általános szabályok szerint fizető magánszemélynek (a 4. számú melléklet 1. pont első mondata) a leltárban

– a vásárolt anyagokat, a használatba nem vett 100 ezer forintnál alacsonyabb értékű (1991. december 31-ét követően és 2001. január 1-jét megelőzően történő beszerzés esetén 30 ezer, 2000. december 31-ét követően és 2006. január 1-jét megelőzően történő beszerzés esetén 50 ezer forintnál alacsonyabb értékű) eszközöket és az árukat a legutolsó beszerzési számla szerinti, áfát nem tartalmazó beszerzési áron, az előző évieket a nyitóleltári értéken kell szerepeltetnie;

– a 100 ezer forintnál nem magasabb értékű (1991. december 31-ét követően és 2001. január 1-jét megelőzően történő beszerzés esetén 30 ezer, 2000. december 31-ét követően és 2006. január 1-jét megelőzően történő beszerzés esetén 50 ezer forintnál alacsonyabb értékű) használatba vett tárgyi eszközöket az áfát nem tartalmazó beszerzési ár 50 százalékos értékén kell szerepeltetnie;

– a saját termelésű félkész és készterméket (így különösen a magánszemély által előállított, felújított, átalakított gépet, szerszámot) előállítási áron – az anyagköltség és a mások által végzett munka igazolt együttes összegében – kell szerepeltetnie.”

A selejtezésről az SZJA törvény 5. számú mellékletének III. pontja rendelkezik. Ez alapján a tárgyi eszközök, a nem anyagi javak és az 50.000,- Ft beszerzési értéket meghaladó készlet selejtezéséről jegyzőkönyvet kell készíteni, amelyben le kell írni a selejtezés okát. A selejtezés azért is fontos, mert a leltárban nem lehet a selejtezett eszközöket szerepeltetni.

A leltározást azért is célszerű ezt elvégezni, mert ha vannak olyan eszközök, amelyeket semmire sem használnak csak a helyet foglalják valamint a forgótőkét gátolják, akkor érdemes lehet eladni. Ezzel egy kis bevételhez jut, amit a szükséges eszközökre lehet fordítani.

A készletek pontos meghatározása szintén fontos, mivel a záró készlet lesz majd a következő évi nyitó készlet is, valamint a készletállomány növekedése/csökkenése részben megmutatja az egyéni vállalkozás vagyonát is.

Amennyiben az egyéni vállalkozás áttér más adózási módra, akkor is szükséges a készlet meghatározása.

Tetszett? Küld el másnak is!
  • Print
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • PDF
  • RSS
Kategória: Blog, Egyszeres könyvelés, leltár készítés, Vállalkozások indítása | A közvetlen link.

2 hozzászólás a(z) Egyéni vállalkozás leltározása bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük