Egyszerűsített foglalkoztatásból származó bevétel igazolása

Az egyszerűsített foglalkoztatásból származó bevételről a munkáltatónak igazolást kell kiállítania a munkavállalónak, mivel ez alapján tudja majd szükség esetén elkészíteni személyi jövedelemadó bevallását.

Egyszerűsített foglalkoztatás keretében létesíthető munkaviszony mezőgazdasági és turisztikai idénymunkára és alkalmi munkára.

A bizonylatot a foglalkoztató köteles kiállítani és a kifizetéskor átadni, amelyből kitűnik a magánszemély bevételének teljes összege és jogcíme. Nem kell alkalmazni azonban az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) 46. §-ának azon előírását, hogy a munkáltató az elszámolási évet követő év január 31-éig összesített igazolást ad a magánszemélynek.

Az igazolás tartalmi elemei az igazolást kiállító neve (1.1.), adószáma (1.2.), illetve címe (1.3.), valamint a magánszemély neve (2.1.), adóazonosító jele (2.2.), és lakóhelye (2.3.). A 3. pontban találhatóak az egyszerűsített foglalkoztatással összefüggő egyéb adatok.

Az egyszerűsített foglalkoztatás céljára létesített munkaviszony alapján alapbérként, illetve teljesítménybérként – a meghatározott feltételeknek megfelelően – legalább a kötelező legkisebb munkabér 85%-a, garantált bérminimum esetén 87%-a jár. A filmipari statiszta alkalmi munkából származó napi nettó jövedelme nem haladhatja meg a 12 000 forintot.

A magánszemélynek be kell vallania az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelmét (SZJA bevallást kell készítenie és beküldenie), ha az egyszerűsített foglalkoztatásból származó bevétele meghaladja az e foglalkoztatás naptári napjai száma és az adóév első napján hatályos kötelező legkisebb munkabér, vagy – ha alapbérként, illetve teljesítménybérként legalább a garantált bérminimum 87%-a jár – a garantált bérminimum napibérként meghatározott összegének szorzatát (e szorzat a továbbiakban: mentesített keretösszeg).

A NAV honlapján megjelent egy minta nyomtatvány, amely alapján elkészíthető az igazolás és kiadható a munkavállaló részére a munka befejezése után.

 

Tetszett? Küld el másnak is!
  • Print
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • PDF
  • RSS
Kategória: Blog, Egyéni vállalkozás, Egyszerűsített foglalkoztatás | A közvetlen link.

2 hozzászólás a(z) Egyszerűsített foglalkoztatásból származó bevétel igazolása bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük