Készpénzfizetési számla kitöltése

Tegyük fel, hogy a vevő 10.000,- Ft + ÁFA értékben készpénzzel fizet, és számlát kér. Ez nem bonyolult a feladat, de ennek ellenére van valami, amit mégis szinte mindenki elront a számlán.

Az általános kulcs 27 százalék, és igen kevés a kivételek száma (néhány termék és szolgáltatás áfája 5, illetve 18 százalék). A megfelelő rubrikákba – ebből kettő van – tehát beírjuk az áfakulcsot, valamelyiket a fenti három közül.

A készpénzfizetési számla érdekesen teszi fel az ÁFÁ-t érintő kérdést, egy nyomtatványon belül kétszer is. Egyrészt megkérdezi, hogy az adott termék, szolgáltatás hány százalék ÁFÁ-t tartalmaz – ez általában a nyomtatvány jobb felső sarkában található rubrika –, másrészt rákérdez az áthárított adó százalékos mértékére a nyomtatvány végösszegét tartalmazó rubrika alatti sorban.

Amennyiben arról van szó, hogy a kiszámlázott termék, szolgáltatás bruttó értéke mennyi ÁFÁ-t tartalmaz, akkor 27 százalékos áfakulcs esetében ez 21,26 %. Ez az úgynevezett felülről (a bruttó összegből visszaszámított) áfakulcs, és mindhárom szóba jöhető kulcsra vonatkozóan megtalálható az áfatörvény 83. paragrafusában.

Az ÁFA törvény 82. paragrafusa tartalmazza az ÁFA mértékét.

27 % ÁFA >>> 21,26 %

18 % ÁFA >>> 15,25 %

5 % ÁFA >>> 4,76 %

Hogyan lehet ezt meghatározni?

A nettó 10.000,- Ft értékű termék 27 százalékos áfával bruttó összegben 12.700,- Ft. A felülről számított adókulcs mértékét úgy kapjuk meg, hogy megnézzük az áfa (itt 2.700,- Ft) hány százaléka a bruttó értéknek, azaz 2.700/12.700 x 100 = 21,26, tehát 21,26 százalék. Ez kerül a jobb felső sarokba a számlán. (Kettő tizedesjegyig kerekítjük)

Az áthárított adó százalékértéke (ez az áfakulcs) pedig – jelen esetben – 27 %. Abban az esetben, ha arra a kérdésre, hogy a kiszámlázott érték mennyi áfát tartalmaz, az a válasz, hogy 27 %, akkor az azt jelenti, hogy a nettó értékre vetített adómérték 37 %. Oda kell figyelni a kitöltésre, mert elvileg ezzel a magasabb összeggel kellene az ÁFA összegét befizetni a NAV felé.

További részletes útmutató a Kincskereső Könyvelők Klubja 2017. júniusi oktató anyagai között találsz.

Tetszett? Küld el másnak is!
  • Print
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • PDF
  • RSS
Kategória: Blog, Készpénzes számla, Számla kiállítása | A közvetlen link.

4 hozzászólás a(z) Készpénzfizetési számla kitöltése bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük