Munkába járással kapcsolatos költségtérítések

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény szerint a munkáltató köteles megtéríteni a munkavállalónak azt a költségét, amely a munkaviszony létesítésével indokoltan felmerül. Ide tartozik a munkába járással kapcsolatos utazási költségek megtérítése is. A munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló 39/2010. (II.26.) Korm. rendelet határozza meg a konkrét feltételeket, szabályokat.

A munkáltató köteles az utazási költségeket megtéríteni a munkavállaló számára a kormányrendeletben rögzített mértékben és elszámolás mellett, amennyiben az ott meghatározott feltételek fennállnak.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény a költségtérítésként kapott összeg adóvonzatairól rendelkezik, amely adómentessé is teheti a költségtérítés kifizetését.

A kormányrendelet hatálya kiterjed minden munkaviszonyra, illetve azok alanyaira, valamint az azzal azonos tartalmú, más törvényekkel szabályozott jogviszonyokra.

A kormányrendelet a munkáltató által kötelezően alkalmazandó térítés formáját, feltételeit és mértékét határozza meg azokban az esetekben, amikor a munkavállaló lakóhelye (tartózkodási helye) és a munkahelye nem azonos településen van. Ebben az esetben a munkáltató további mérlegelés nélkül köteles hozzájárulni a napi munkába járás vagy a hétvégi hazautazás költségeihez a kormányrendeletben meghatározott mértékben.

A rendelet megtarázza a lakóhely, tartózkodási hely, napi munkába járás és a hétvégi hazautazás fogalmát is.

Főszabály szerint a közösségi közlekedési eszközök használatát részesíti előnyben  a jogszabály. Meg kell téríteni a munkavállaló munkába járását, amennyiben a munkavállaló
a) belföldi vagy határon átmenő országos közforgalmú vasút 2. kocsiosztályán,
b) menetrend szerinti országos, regionális és elővárosi autóbuszjáraton,
c) elővárosi vasúton (HÉV-en),
d) menetrend szerint közlekedő hajón, kompon, vagy réven
utazik a munkavégzés helyére, továbbá, ha hazautazás céljából légi közlekedési járművet vesz igénybe.

A munkáltató az előbb említett közlekedési eszközök használata esetén köteles megtéríteni a napi munkába járást szolgáló teljes árú, valamint a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló kormányrendelet szerinti utazási kedvezménnyel megváltott, illetve az üzletpolitikai kedvezménnyel csökkentett árú bérlet vagy menetjegy árának 86 %-át a bérlettel vagy menetjeggyel való elszámolás ellenében. A jogszabály nem írja elő a számla alapján történő elszámolást, mivel nem a teljes összeget kell téríteni, csak annak meghatározott hányadát, így elegendő a bérlet vagy a menetjegy leadása is.

A hétvégi hazautazással kapcsolatos költségek megtérítésének kötelező mértékét a %-os korláton túl a kormányrendelet összegszerűen is korlátozza. A vonatkozó NGM közlemény alapján 2017-ben a hazautazást szolgáló menetjegy árának 86 %-a, de legfeljebb havi 35.340,- Ft  téríthető ezen a jogcímen.

A munkavállaló részére az előzőekben felsorolt térítés helyett a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 25. § (2) bekezdésében munkába járás költségtérítése címén meghatározott összeg 60 százaléka akkor jár (pénbeli térítés) akkor jár, ha

      a) a munkavállaló lakóhelye vagy tartózkodási helye, valamint a munkavégzés helye között nincsen közösségi közlekedés;
b) a munkavállaló munkarendje miatt nem vagy csak hosszú várakozással tudja igénybe venni a közösségi közlekedést;
c) ha a munkavállaló mozgáskorlátozottsága, illetve a súlyos fogyatékosság minősítésének és felülvizsgálatának, valamint a fogyatékossági támogatás folyósításának szabályairól szóló kormányrendelet szerinti súlyos fogyatékossága miatt nem képes közösségi közlekedési járművet igénybe venni, ideértve azt az esetet is, ha a munkavállaló munkába járását az Mt. 294. § (1) bekezdés b) pontjában felsorolt hozzátartozója biztosítja;
d) a munkavállalónak bölcsődei ellátást igénybe vevő vagy tíz év alatti köznevelési intézményben tanuló gyermeke van.

Ez az összeg a 15,- Ft / km 60 %-a vagyis 9,- Ft / km.

További részletek, gyakorlati példák valamint SZJA adózási vonatkozások a Kincskereső Könyvelők Klubja 2017. márciusi oktató anyagai között találhatóak.

Tetszett? Küld el másnak is!
  • Print
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • PDF
  • RSS
Kategória: Blog, költségek, munkába járás költségtérítése | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük